Site icon NewsIT

Ο Πολάνσκι «διαλύει» τα Cesar! Παραιτήθηκε το Δ.Σ. της Ακαδημίας

14.02.2020 | 13:25
Ο Πολάνσκι «διαλύει» τα Cesar! Παραιτήθηκε το Δ.Σ. της Ακαδημίας

Η ταινία J’ Accuse (Κατηγορώ) του Ρομάν Πολάνσκι κέρδισε 12 υποψηφιότητες για τα βραβεία Cesar. Ακριβώς αυτό (και όχι μόνο) προκάλεσε σάλο στη Γαλλία και έφερε την παραίτηση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στις γαλλικές αίθουσες η νέα ταινία του Πολάνσκι, οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις. Αιτία, φυσικά, οι κατηγορίες σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη (από το 1978) για βιασμό 13χρονης στις ΗΠΑ.

Ο Πολάνσκι δεν μπορεί, εδώ και δεκαετίες να πάει στις ΗΠΑ γιατί θα συλληφθεί. Είναι persona non grata στο Χόλιγουντ. Ανεπιθύμητος, όμως, φαίνεται πως είναι πλέον και στη Γαλλία. Σε σινεμά στα οποία επρόκειτο να παιχτεί η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν απ’ έξω και απαιτούσαν η ταινία να «κατέβει».

An Officer and a Spy / J'accuse (2019) - Trailer

Όταν ανακοινώθηκε ότι το «Κατηγορώ» είναι η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα Cesar (σ.σ. τα γαλλικά Όσκαρ), που απονέμονται στις 28 Φεβρουαρίου, οι αντιδράσεις έγιναν ακόμη πιο οργισμένες. Και υπό το βάρος αυτό, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Cesar αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο!

“Για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019, για να βρούμε την ηρεμία και να διασφαλίσουμε ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ παραμένει αυτό ακριβώς, ένα φεστιβάλ, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί”, ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της. “Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου”, προσθέτει.

Μετά την απονομής των Cesar θα γίνει γενική συνέλευση για την εκλογή νέου ΔΣ και διοίκησης που θα εργαστούν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού (της Ακαδημίας), ανακοινώθηκε.

Το ΔΣ δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, να ορίσει έναν μεσολαβητή για να επιβλέπει τις “ριζικές μεταρρυθμίσεις” του καταστατικού του και της διοίκησης.

Περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και προσωπικότητες του κινηματογράφου διατύπωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας την Τετάρτη αίτημα για “ριζική μεταρρύθμιση”. Κατήγγειλαν την “δυσλειτουργία” και την “έλλειψη διαφάνειας” στα οικονομικά της Ακαδημίας. Εξέφρασαν και παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Cesar δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα σχεδόν 5.000 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις αποφάσεις της.

Την παρουσία της ταινίας του Πολάνσκι στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες κατήγγειλαν και η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας καθώς και κριτικοί κινηματογράφου, αλλά η Ακαδημία απάντησε ότι δεν μπορεί να παίρνει “θέση για θέματα ηθικής” όταν αξιολογεί ταινίες.

Φεμινιστικές οργανώσεις οργισμένες από τις υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι έχουν απευθύνει εκκλήσεις για μποϊοκτάζ και για διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αμφιθέατρο Salle Pleyel του Παρισιού, όπου θα γίνει η τελετή απονομής των Cesar.

“Όταν κινητοποιούμαστε, συμβαίνουν πράγματα!”, έγραψε στο Twitter η φεμινιστική οργάνωση Nous Toutes (Όλες Εμείς).

https://twitter.com/NousToutesOrg/status/1228064618041532427?s=20

Μια άλλη οργάνωση, η Osez Le Feminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), ανακοίνωσε: “Φανταστείτε τι έπεται. Μια νέα επιτροπή που θα ψηφίζει χωρίς την αυτοπεποίθηση του αρσενικού, χωρίς αδιαφάνεια και σεξισμό. Θα σταματήσουμε επιτέλους να χειροκροτούμε τους βιαστές και τους παιδεραστές που διαφεύγουν;”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version