Κόσμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια των «ξεριζωμένων» παιδιών – Συγκλονιστικές ζωγραφιές

Μια ζωγραφιά απεικονίζει έναν Ουκρανό στρατιώτη να κοιτάζει μέσα από ένα όπλο, με κόκκινα λουλούδια να στεφανώνουν τα μακριά μαύρα μαλλιά της φίλης του. Μια άλλη ζωγραφιά δείχνει ένα κορίτσι να παίζει σε μια κούνια κάτω από έναν χαμογελαστό ήλιο – μια χαρούμενη σκηνή αλλά τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν από ψηλά.

Ο Άρτεμ και η Αναστασία Μπικόβιτς εγκατέλειψαν το Κίεβο όταν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα πριν από ένα μήνα. Στο 37ωρο ταξίδι τους προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ενθάρρυναν την εξάχρονη κόρη τους να σχεδιάσει τις σκέψεις της, πυροδοτώντας την ιδέα για μια διαδικτυακή γκαλερί για παιδιά που βιώνουν με κάθε λογής τρόπο τον πόλεμο.

Έκτοτε, ο λογαριασμός τους στο Instagram με τίτλο @uakids.today έχει συγκεντρώσει περισσότερους από χίλιους ακόλουθους και έχει δημοσιεύσει δεκάδες φωτογραφίες με ζωγραφιές που εστάλησαν από παιδιά που βιώνουν έναν πόλεμο που έχει καταστρέψει τη χώρα. Πολλές περισσότερες έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα τους.

«Για αυτούς είναι ένα μεγάλο θαύμα», είπε ο Άρτεμ στο Reuters. «Σαν να ζωγράφιζες μια εικόνα για τον μπαμπά ή τη μαμά σου και μετά από πέντε λεπτά μπορείς να ανοίξεις έναν ιστότοπο και η ζωγραφιά σου είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες ζωγραφιές άλλων παιδιών από όλη την Ουκρανία και νιώθουν σαν να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει ότι περίπου οι μισοί από τους 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε χώρες της ΕΕ είναι παιδιά.

Οι Μπικόβιτς, διοργανωτές εκδηλώσεων παλαιότερα, βρίσκονται σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου με δύο παιδιά στη δυτική Ουκρανία. Παίρνουν δύναμη από τη σταθερή ροή των ζωγραφιών που αποστέλλονται από το Κίεβο, την Οδησσό, το Τσερνίχιφ και το Λουτσκ.

Ορισμένες αποκαλύπτουν ειδυλλιακές σκηνές μιας Ουκρανίας σε καιρό ειρήνης, οικογενειών σε χωράφια που περιβάλλονται από λουλούδια και δέντρα. Άλλες απεικονίζουν τον πόλεμο με αεροπλάνα και άρματα μάχης και παύλες με κηρομπογιές για σφαίρες – μια ένδειξη για το τραύμα που υποφέρουν τα παιδιά.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Αναστασία και ο Άρτεμ σχεδιάζουν να οργανώσουν μια δια ζώσης έκθεση που θα παρουσιάζει τις ζωγραφιές. Στο μεταξύ ελπίζουν ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει.

«Νιώθουμε πολλά συναισθήματα μέσα σε αυτούς τους μικρούς ανθρώπους και χρειάζονται έναν τρόπο για να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα», είπε ο Άρτεμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα