Το μακρινό πλέον 1939 η τότε Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να εισβάλλει και να κατακτήσει την Φινλανδία. Εκείνη η εισβολή η οποία τελικά απέτυχε ονομάστηκε «Ο Πόλεμος του Χειμώνα».
Με αφορμή την απόφαση της Φινλανδίας να κατατέσει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται την ρωσική εισβολή στην Φινλανδία.
Στις 30 Νοεμβρίου του 1939, τρεις μήνες αφότου είχε ξεκινήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλλαν στο έδαφος της Φινλανδίας.
Ο πόλεμος κράτησε 3,5 μήνες και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή συνθήκης στις 13 Μαρτίου του 1940.
Παρά την στρατιωτική υπεροχή των Σοβιετικών, οι απώλειες που υπέστησαν ήταν μεγάλες.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι Σοβιετικοί ζήτησαν από την Φινλανδία να εκχωρήσει εδάφη της στα σύνορα με την δικαιολογία ότι κάποια σημεία απείχαν από το Λένινγκραντ 32 χιλιόμετρα…
Όταν η Φινλανδία αρνήθηκε οι Σοβιετικοί έκαναν εισβολή. Οι περισσότεροι είχαν την πεποίθηση ότι αυτό ήταν μια πρόφαση και ότι η Σοβιετική Ένωση ήθελε να κατακτήσει όλη την χώρα.
Όμως η Φινλανδία αντιστάθηκε με τον χειμώνα να είναι ιδιαίτερα βαρύς (-43 βαθμούς).
Η μεγάλη αντίσταση των Φινλανδών κράτησε δυο μήνες. Οι Σοβιετικοί είχαν μεγάλες απώλειες. Αποφάσισαν να ανασυνταχθούν και τον Φεβρουάριο άρχισε να κάμπτεται η αντίσταση των αμυνόμενων.
Η Φινλανδία στην συνθήκη που υπογράφηκε αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 9% των εδαφών της.
Μεγαλύτερος χαμένος όμως ήταν η Σοβιετική Ένωση που είχε όχι μόνο μεγάλες ανθρώπινες απώλειες αλλά και το κύρος της αμαυρώθηκε.
Οι τραγικές επιδόσεις του διαβόητου Κόκκινου Στρατού έδωσαν άλλο αέρα τότε στον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος πίστεψε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί στην Σοβιετική Ένωση.