Κόσμος

Ο Πομπέο επιτίθεται στον Ερντογάν ενώ… βρίσκεται στην Τουρκία!

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι συζήτησε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Πομπέο, η Τουρκία, ο Ερντογάν

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο «Αζερμπαϊτζάν» ή «στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν», «μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Click4more: Πάτησε… Τουρκία ο Πομπέο! Το «καψόνι» στον Τσαβούσογλου και ο Μακρόν

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Μια ειρηνευτική συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για τον τερματισμό της εμπόλεμης σύρραξης που μαινόταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, η συμφωνία θεωρείται ταπεινωτική για την Αρμενία, διότι δίνει σημαντικά εδαφικά οφέλη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που απαιτούν διευκρίνιση από τους Ρώσους, σχετικά με τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας, και ιδίως για το ρόλο των Τούρκων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που συνταξιδεύει με τον Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Δεν αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, με την Άγκυρα να έχει εκφράσει την οργή της για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1