Κόσμος

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί την Αφρική: Στενεύουν τα περιθώρια για περιορισμό του κορονοϊού

Το περιθώριο της Αφρικής να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας “στενεύει καθημερινά”, προειδοποίησε ο ΠΟΥ. O κορονοϊός εξαπλώνεται πιο αργά στην Αφρική σε σχέση με την Ασία και την Ευρώπη, όμως πλέον περισσότερες από 40 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 2.700 κρούσματα και 75 θανάτους.

Περίπου οι μισές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να έχουν ένα περιθώριο «που στενεύει» για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στον τοπικό πληθυσμό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Click4more Κόλλησαν όλοι κορονοϊό εκτός από την Βασίλισσα! Θετικοί: Τζόνσον, Κάρολος και υπoυργός Υγείας

Χθες η Κένυα επιβεβαίωσε τους πρώτους θανάτους από τον κορονοϊό, ενώ σήμερα και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε δύο πρώτους νεκρούς. «Υπάρχει μια δραματική εξέλιξη», δήλωσε η Ματσχιντίσο Μέτι, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Οι κυβερνήσεις στην ήπειρο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να ιχνηλατήσουν όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή με εισαγόμενα κρούσματα, προκειμένου να τους θέσουν σε απομόνωση και να αποφύγουν την εξάπλωση της covid-19 στον τοπικό πληθυσμό.

«Οι χώρες πρέπει να εργαστούν για τον περιορισμό (των κρουσμάτων) ενώ παράλληλα να προετοιμάζονται για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας», τόνισε η ίδια.

Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού να διατηρεί κοινωνικές αποστάσεις, κάτι που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. «Εξακολουθούμε να έχουμε ένα περιθώριο (…) αλλά στενεύει καθημερινά όπως μας λένε τα στοιχεία για την εξάπλωση σε περισσότερες χώρες», επεσήμανε η Μέτι.

Ο Τζον Ενκεγκασόνγκ, επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, μιας υγειονομικής υπηρεσίας της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από τους πιο πλούσιους εταίρους τους να τους προσφέρουν εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες με ανεπτυγμένη βιομηχανία όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Μαρόκο μπορούν να παράξουν τον εξοπλισμό αυτό, αν χρειαστεί.

Πάνω από 1.000 κρούσματα στη Νότια Αφρική

Τους δύο πρώτους θανάτους από τον κορονοϊού ανακοίνωσε η Νότια Αφρική. Τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.000, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ζβέλι Εμκίζε. Και οι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη νότια επαρχία Δυτικό Κέιπ, ο ένας σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ο άλλος σε δημόσιο.

Στη Νότια Αφρική ξεκινά, από σήμερα, καθολική καραντίνα διάρκειας τριών εβδομάδων. Ήδη από τα μεσάνυχτα ο στρατός έχει βγει στους δρόμους για να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η μεσαία και ανώτερη τάξη θα σεβαστούν την καραντίνα», εκτίμησε η πιλότος, Ντιτεμπόγκο Κοενάιτε. «Όμως δεν πιστεύω ότι οι κατώτερες τάξεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Είναι πιο δύσκολο στις φτωχές γειτονιές διότι μοιράζονται τις τουαλέτες μεταξύ άλλων», είπε.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ η ανεργία είναι ενδημική στη Νότια Αφρική και η πλειονότητα του πληθυσμού των μαύρων ζει σε δύσκολες συνθήκες. Στη φτωχή γειτονιά Χίλμποροου, στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις σε μπαρ που παρέμειναν ανοικτά μετά τα μεσάνυκτα.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ηπείρου από τον κορονοϊό.

Στην Αφρική μόνο στην Τυνησία, τη Ρουάντα και τον Μαυρίκιο έχει μέχρι στιγμής επιβληθεί καθολική καραντίνα, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της στους φτωχούς πληθυσμούς των αφρικανικών χωρών μοιάζουν επικίνδυνες.

Click4more Ισπανία: 769 νεκροί σε μια ημέρα! Θερίζει ο κορονοϊός

Οι δέκα εκατομμύρια κάτοικοι της Κινσάσα, πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τίθενται σε καραντίνα από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες.

Η Σενεγάλη, η Κένυα και η Ακτή Ελεφαντοστού προτίμησαν να επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρας της υποσαχάριας Αφρικής, περιορίστηκε «να καλέσει» τους κατοίκους της πρωτεύουσας Αμπούτζα και του Λάγκος να μείνουν σπίτι τους. Η κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για «έκρηξη» των μολύνσεων μεταξύ των 190 εκατομμυρίων κατοίκων της. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 51 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 και ένας νεκρός.

Η Μπουρκίνα Φάσο έθεσε οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, «σε καραντίνα».

Click4more Πεθαίνοντας στο καθήκον: 43 γιατροί ανάμεσα στα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία

Και η Αγκόλα έχει κηρυχθεί, από σήμερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει μεγάλους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν, οι 5 εκατομμύρια κάτοικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής. Η χώρα μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 96 κρούσματα και κανέναν θάνατο.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού εκτός της πρωτεύουσας, Κινσάσα, ανακοίνωσε η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μέχρι στιγμής στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα της covid-19 και τέσσερις θάνατοι. Στη χώρα έχει επιβληθεί «καθολική καραντίνα» τεσσάρων ημερών.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα υπάρξει ένταση στην Κινσάσα πριν την έναρξη της καθολικής καραντίνας, καθώς η πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει με μεροκάματο, συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα