Μια πυρηνική σύγκρουση διακινδυνεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε πως η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.
Τις απειλές προς το Δύση συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνοντας μήνυμα στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι με την πράξεις τους διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμη ότι οι δυτικές απειλές δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου. «Έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας» υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στo κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο 71χρονος Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Ξεκίνησε, μάλιστα, την προειδοποίησή του με μια ειδική αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ — μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες.
«(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;» είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν, που η επανεκλογή του για νέα εξαετή θητεία θεωρείται βέβαιη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, περηφανεύτηκε για τον ευρύ εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.
«Νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι κινούμενα σχέδια»
Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν, που ηγείται της Ρωσίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν.
«Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.
Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.
Πρότεινε και υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παράλληλα πρότεινε σήμερα υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολυμελών οικογενειών, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες αναμένεται ευρέως να κερδίσει άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία.
Ο χαμηλός ρυθμός των γεννήσεων στη Ρωσία δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια δημογραφικά προβλήματα για τις ρωσικές αρχές, επισημαίνει το Ρόιτερς.
Κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου για την κατάσταση της χώρας, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πιστεύει πως είναι σημαντικό για τη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η οικονομία της Ρωσίας θα είναι σύντομα μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων στον κόσμο όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρωσίας, χώρας με εκτεταμένους φυσικούς πόρους, σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι, έπειτα από πτώση του το 2022, όμως η ανάπτυξη βασίζεται πολύ στη χρηματοδοτούμενη από το κράτος παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση που κρύβει προβλήματα τα οποία εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι Ρώσοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επενδύουν στη Ρωσία και τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ οι φόροι για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στη Ρωσία θα πρέπει να μειωθούν.
Φωτογραφίες Reuters