Site icon NewsIT

Ο Πούτιν δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ζελένσκι και κατηγορεί τη Δύση για τη δική του επίθεση στο Χάρκοβο

28.05.2024 | 18:32
Ο Πούτιν δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ζελένσκι και κατηγορεί τη Δύση για τη δική του επίθεση στο Χάρκοβο

Φαίνεται πως στον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρκεί που έχει καταλάβει – χωρίς να το ελέγχει ολοκληρωτικά – περίπου το 18% του ουκρανικού εδάφους, αλλά θέλει να αναγορευτεί και σε «τιμητή» του Συντάγματος στην Ουκρανία, αμφισβητώντας την εξουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πούτιν, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες, αμφισβήτησε σήμερα Τρίτη 28/5/2024 την νομιμοποίηση του Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι έληξε η πενταετής θητεία του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε μάλιστα ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία τώρα είναι το κοινοβούλιο και ότι ο επικεφαλής του πρέπει να αναλάβει την εξουσία.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι αρμοδιότητες του Ζελένσκι έληξαν στις 20 Μαΐου, καθώς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχουν περάσει πέντε χρόνια. Στις 24 Μαΐου ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αρμοδιότητες του Ουκρανού προέδρου «τελείωσαν».

Ωστόσο η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει ρητώς τη διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πολέμου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνοντας ότι στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος διατηρεί τις αρμοδιότητες του, έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Πούτιν: Για την ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο φταίει η… Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση προκάλεσε την τελευταία επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία μπορούν να γίνουν μόνο με τη βοήθεια ειδικών από δυτικές χώρες, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι Γάλλοι μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο διάστημα και η εμφάνιση τακτικού στρατού εκεί, είναι ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια σύγκρουση.

Η Γαλλία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία βρίσκονται Γάλλοι μισθοφόροι. Το Παρίσι λέει ότι δεν έχει αποκλείσει να στείλει μελλοντικά στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει την απόφαση να το κάνει.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα δεν έχει απορρίψει ποτέ τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτές, ενώ η ίδια η Ουκρανία έχει αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version