Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στον πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα. Ο 39χρονος Αμερικανός εργαζόταν για τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) αλλά και τη CIA.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα τη Δευτέρα (26.09.2022), ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο χορηγείται ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σνόουντεν, 39 ετών, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυψαν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), όπου είχε συμβόλαιο.
Φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015.
Οι αμερικανικές αρχές ήθελαν εδώ και χρόνια να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να βρεθεί στο εδώλιο ποινικού δικαστηρίου με κατηγορίες για κατασκοπεία, που μπορεί να του στοιχίσει έως και 30 χρόνια φυλακής!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Putin grants Russian citizenship to US whistleblower Edward Snowden https://t.co/jbw7TIOXSH
— The Guardian (@guardian) September 26, 2022
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti ότι η ρωσική υπηκοότητα χορηγήθηκε στον Έντουαρντ Σνόουντεν μετά από δικό του αίτημα. Ο Σνόουντεν διαμένει μόνιμα στη Ρωσία, από το 2020, οπότε και είχε ζητήσει να του χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.
Εκτός από τον Σνοόυντεν, ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε άλλους 71 ανθρώπους.
Έντουαρντ Σνόουντεν και… επιστράτευση για την Ουκρανία
Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.
Ο Πούτιν, πρώην στέλεχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, είπε το 2017 ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος διατηρεί χαμηλό προφίλ όσο ζει στη Ρωσία, έκανε λάθος που διέρρευσε μυστικά των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν προδότης.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του απονεμηθεί χάρη.