Άλλη μια αντιδημοκρατική απόφαση προστίθεται στο παλμαρέ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αποκλεισμού της πρόσβασης στην εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram εφαρμόζοντας απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η Roskomnadzor εξηγεί ότι έστειλε ειδοποίηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στην εφαρμογή.
Την Παρασκευή, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων Telegram στη Ρωσία, διότι αρνήθηκε να παραδώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) τα κρυπτογραφημένα κλειδιά που θα επέτρεπαν την ανάγνωση των μηνυμάτων των χρηστών. Η ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη, είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις ανακοινωθεί.
Η ακροαματική διαδικασία έγινε χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων του Telegram, οι οποίοι εξήγησαν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μία «φάρσα». Η εφαρμογή με 200 εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο είναι γνωστή για την υψηλή εμπιστευτικότητα που προσφέρει και βρίσκεται σε αντιπαράθεση εδώ και μήνες με τις ρωσικές αρχές, που ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις επί του Ιντερνετ τα τελευταία χρόνια. Ο δικηγόρος του Telegram, ο Πάβελ Τσίκοφ, κατήγγειλε μία δικαστική απόφαση «που δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η δικαιοσύνη υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της εξουσίας, χωρίς να ανησυχεί για τα προσχήματα».
Η δικαστική απόφαση «προσεγγίζει τη Ρωσία με τις χώρες όπου θριαμβεύει το μίσος, όπου κόβουν κεφάλια και κάνουν πόλεμο κατά της προόδου και της ελευθερίας», είπε. Χθες, είχε εξηγήσει ότι ο συνιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ απαγόρευσε στους δικηγόρους του να παρουσιασθούν στο δικαστήριο για να μην νομιμοποιήσουν αυτήν την φάρσα. Στις 20 Μαρτίου, η Roskomnadzor είχε δώσει προθεσμία 15 ημερών στο Telegram για να παραδώσει τα κλειδιά. «Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την Telegram μπορεί να περιέχουν δεδομένα που χρησιμοποιούνται τρομοκρατικές ή εξτρεμιστικές οργανώσεις», δήλωσε στο δικαστήριο μία εκπρόσωπος της Roskomnadzor δηλώνοντας ότι αυτό συνιστά «απειλή για την Ρωσική Ομοσπονδία».
Η Telegram είχε εξηγήσει ότι οι απαιτήσεις των αρχών είναι ανεφάρμοστες από τεχνικής απόψεως εξαιτίας του εξαιρετικά πολύπλοκου συστήματος κρυπτογράφησης, το οποίο δεν επιτρέπει ούτε στην ίδια την Telegram πρόσβαση σε ορισμένες επικοινωνίες.