Site icon NewsIT
18:33 | 13.02.25

Ο Πούτιν περίμενε τρία χρόνια αυτή τη στιγμή, να μπει ο Ζελένσκι στον «πάγο», λέει ανάλυση του CNN

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Newsit Newsroom

Τραμπ και Πούτιν έδωσαν το τέμπο και ο Ζελένκσι πήρε το μήνυμα

Ένα τηλεφώνημα ήταν όπως φαίνεται αρκετό για να φανεί σε τι βαθμό η αλλαγή εξουσίας στον Λευκό Οίκο αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, την «άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία αφήνοντας στην… απ’ έξω τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πούτιν περίμενε τρία χρόνια αυτή τη στιγμή: Να μπει ο Ζελένσκι στον «πάγο», λέει σε ανάλυση του το CNN.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα της ενιαίας στάσης της Δύσης απέναντι στην αυταρχική Ρωσία. Επί τρία χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο, αλλά τώρα δεν είναι σίγουρο αν βρίσκεται καν στο πλάνο.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι έχασε μέρος της αίγλης του όταν εμφανίστηκε στο Κίεβο την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στο πλευρό του.

Ήλπιζε να συναντηθεί προσωπικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συζητήσουν ένα ευρύ όραμα για την ειρήνη, μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι μπορεί να συναντηθούν σύντομα, και αφού το επιτελείο του ξεκίνησε αμέσως τις ενέργειες για να προγραμματιστεί μια συνάντηση. Αντ’ αυτού, εμφανίστηκε με «σοβαρούς ανθρώπους», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ζελένσι – και μια εν πολλοίς οικονομική συμφωνία που του παρουσίασε ο Μπέσεντ, την οποία δεν υπέγραψε.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ (αριστερά) και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά)/REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Μπέσεντ κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Τραμπ ήταν απασχολημένος με κάτι άλλο: ίσως με τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του τις τελευταίες ημέρες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι είχαν συνομιλήσει νωρίτερα, αλλά το Κρεμλίνο δεν το επιβεβαίωσε.

Αυτήν τη φορά, τη συνδιαλλαγή γλύκανε η απροσδόκητη απελευθέρωση την Τρίτη του Αμερικανού κρατούμενου, Μαρκ Φόγκελ που βρισκόταν σε ρωσική φυλακή, γεγονός που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «κίνηση καλής θέλησης» από τη Μόσχα.

Γιατί να μην καταλήξουμε σε μια αξιοπρεπή συμφωνία με τη Μόσχα, αφού είναι τόσο καλή και στέλνει τους ανθρώπους μας πίσω στην πατρίδα;

Δεύτερος και… καταϊδρωμένος ο Ζελένσκι

Αυτές οι 48 ώρες ήταν εφιαλτικές για τον Ζελένσκι. Εκεί που οι ευρωπαίοι ηγέτες συνήθιζαν να ταξιδεύουν μια ολόκληρη ημέρα προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί του, τώρα έρχεται δεύτερος στον τηλεφωνικό κατάλογο του Τραμπ, μετά τον Πούτιν, έναν άνθρωπο που έχει κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας.

REUTERS/Gleb Garanich

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν ο Τραμπ με τον Πούτιν στο επίμαχο τηλεφώνημα. Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου περίμενε αυτήν τη στιγμή εδώ και τρία χρόνια – λαχταρούσε τη στιγμή που η γκροτέσκα ανοχή του για τους εκατοντάδες θανάτους Ρώσων καθημερινά θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ρωγμή στη δυτική ενότητα ή τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα έπαιρναν το μήνυμα από τον Αμερικανό προστάτη τους ότι είναι πλέον μόνα τους, σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

Ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται ότι έδωσαν το τέμπο, και ο Ζελένσκι πήρε το μήνυμα. Ο Τραμπ μάλιστα χάρηκε που ο Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας περί «κοινής λογικής», υποδεικνύοντας ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου συνεχίζει να μελετά προσεκτικά τον αντίπαλό του ώστε να μπορεί να τον κολακεύσει. Ο Τραμπ ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανάρτησή του σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ζελένσκι με μια αξιοσημείωτη αναφορά: «Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πίτερ Χέγκσεθ, είχε καταρρακώσει τις ελπίδες του Ζελένσκι για τις βασικές πτυχές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία δεν θα έχει ποτέ πια τα σύνορα που είχε το 2014. Οι όποιες ειρηνευτικές δυνάμεις δεν θα είναι αμερικανικές, αλλά ευρωπαϊκές ή και όχι. Η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίζει τον εαυτό της.

Αλλά η σύνθεση οποιωνδήποτε μελλοντικών ειρηνευτικών δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει ανοιχτά -σε μια σειρά συνεντεύξεων την προηγούμενη εβδομάδα όπου είχε αρχίσει να φαίνεται ότι διαπραγματεύεται μια ειρηνευτική συμφωνία– να συμμετέχουν οι Αμερικανοί στις ειρηνευτικές δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική ήταν «ανούσιες».

Ο Χέγκσεθ έσπευσε να διαλύσει αυτές τις αυταπάτες, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν τους άνδρες και τις γυναίκες τους βασικούς στόχους στο πιο βάναυσο πεδίο μάχης στον πλανήτη.

Για τον Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κάτι που πίστευε ότι θα μπορούσε να λύσει μέσα σε 24 ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, κάτι που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν βρισκόταν στην εξουσία το 2022. Δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Τραμπ.

Ούτε ο Ζελένσκι είναι προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο άνθρωπος που βρίσκεται ψηλότερα στις προτεραιότητες είναι ο Πούτιν. Με αυτόν επιδιώκει να συνάψει ειρήνη, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία.

Και αυτό είναι, προς το παρόν, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε…

Πληροφορίες από CNN

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version