Εξακολουθεί να δουλεύει τον κόσμο ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Είναι από χθες στις Βρυξέλλες και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ζητήσει τις υπηρεσίες δικηγόρου που εξειδικεύεται σε θέματα ασύλου.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο βέλγος δικηγόρος του Πολ Μπέκερτ λέγοντας ότι ναι μεν τον ανέλαβε αλλά ότι «Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο».
«Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο και με όρισε επισήμως συνήγορό του», διευκρίνισε ο βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου. Είναι επίσης πρώην υπερασπιστής των ισπανών Βάσκων μελών της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.
Η απάντηση του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δοθεί σήμερα.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος).
«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.
«Στάση και απόσχιση»
Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζδεμόν και της κυβέρνησής του. Ευθύνονται για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.
Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας». Ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.
Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.
Απίθανο να χαρακτηρισθεί ο Κάρλες Πουτζδεμόν πολιτικός πρόσφυγας
Ομως φαίνεται απίθανο ο Κάρλες Πουτζδεμόν να λάβει κάποιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο: «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα» δήλωσε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες στο Βέλγιο.
Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, τόνισε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ.
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης λένε ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζδεμόν.
Παρά τις εκκλήσεις του Κάρλες Πουτζδεμόν για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης. Η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.