Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας ως κυρίαρχο κράτος, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

“Λαμβάνοντας υπ’ όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του”, αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, φαίνεται πως αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ άμεσα, αναφέρει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τη χερσόνησο ως ανεξάρτητο κράτος βάσει της «βούλησης του λαού της Κριμαίας».

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρότεινε και επίσημα η Ρωσία να «κάνει δεκτή την Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος (της Ρωσικής Ομοσπονδίας) με το καθεστώς της δημοκρατίας».

Ο Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα αύριο, κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για έναν «πολιτικό εκβιασμό»,

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

Η 64χρονη Ματβιένκο αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κριμαία στα “χέρια” της Ρωσίας και η Ουκρανία συνδέεται με την Ευρώπη

Η Ευρώπη αποφάσισε κυρώσεις κατά 21 Ρώσων

Ο Πούτιν θα ζητήσει από τα δυο σώματα της ρωσικής Βουλής να εγκρίνει το αίτημα της Κριμαίας

Κριμαία προς Ρωσία: Υιοθετήστε μας! – Επίσημο αίτημα για ένωση και… επιστράτευση

Μαύρη Θάλασσα: Γιατί είναι τόσο σημαντική γεωπολιτικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε