Ούτε η επιχείρηση του ρωσικού Su-24 στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τυχαία, ούτε και η αντίδραση των Τούρκων. Η κατάρριψη ήταν απλά το... πρώτο επεισόδιο. Το σχέδιο της Ρωσίας στην περιοχή προβλέπει κινήσεις που έχουν τρομοκρατήσει την Άγκυρα η οποία ρισκάρει ακόμη και με πόλεμο...
Μια ματιά στον χάρτη μπορεί να εξηγήσει πολλά. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία είναι σχεδόν συνεχόμενες. Επί της ουσίας εκμεταλλευόμενοι την εκστρατεία κατά του Άσαντ οι Κούρδοι έχουν καταλάβει μια περιοχή που ουσιαστικά έχει αυτονομηθεί. Είναι μια περιοχή που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κουρδικό πληθυσμό και μια περιοχή που εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία.
Η περιοχή αυτή (είναι ευδιάκριτο στο χάρτη) διακόπτεται μόνο από ένα σημείο όπου η Τουρκία επιχείρησε εδώ και τρία χρόνια να εκμεταλλευτεί την παρουσία Τουρκομάνων για να “βάλει πόδι” στο συριακό έδαφος. Η Τουρκία θυμήθηκε τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της περιοχής μόνο και μόνο γιατί είδε την κυριαρχία των Κούρδων στο “μαλακό της υπογάστριο”. Θυμηθείτε άλλωστε πως όταν οι τζιχαντιστές απειλούσαν να καταλάβουν το Κομπάνι οι Τούρκοι απλά παρακολουθούσαν μάλλον με ικανοποίηση και χρειάστηκε η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να επιτραπεί η διέλευση ενισχύσεων προς τους Κούρδους από το έδαφος της Τουρκίας.
Ο Πούτιν και η Ρωσία φαίνεται ότι έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Τα συμφέροντα επιβάλλουν πλέον de facto αναγνώριση του κουρδικού παράγοντα στην περιοχή από τη Ρωσία. Η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να επιβάλει τη συμμετοχή των κουρδικών δυνάμεων της βόρειας Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Εάν αυτό συμβεί θα υπάρξει de facto αναγνώριση των Κούρδων απ’ τη διεθνή κοινότητα και μια τέτοια αναγνώριση θα σημάνει συγκεκριμένες εξελίξεις για το μέλλον.
«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή ενός ευρέος κύκλου δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν τον συριακό λαό, στη συριακή διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Κούρδοι, οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από αυτήν τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλεξέι Μεσκόφ.
Οι Κούρδοι στο “παζάρι” είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν το χαρτί της αυτοδιάθεσης ή ενός τύπου ημιαυτονομίας αν όχι ανεξαρτησίας της περιοχής που ελέγχουν. Θεωρείται πολύ δύσκολο η ρωσική πλευρά που ευνοεί την παρουσία Άσαντ και στο κάδρο της επόμενης ημέρας να δεχθεί όρο ανεξαρτησίας ωστόσο μια ευρύτερη αυτονομία φαίνεται ότι συζητείται.
Η επόμενη ημέρα με ένα συριακό κράτος το οποίο θα ελέγχεται πλήρως απ’ τα ρωσικά συμφέροντα και θα περιλαμβάνει περιοχή με ενισχυμένο τον κουρδικό παράγοντα τρομοκρατεί την Τουρκία. Η αναγνώριση δικαιωμάτων στους Κούρδους και μια πιθανή κρατική οντότητα έστω και με τη μορφή αυτόνομης περιοχής μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Τουρκία στα εδάφη της οποία στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία κατοικούν αμιγώς κουρδικοί πληθυσμοί.