Φόρο τιμής στη γιαγιά του, την πριγκίπισσα Αλίκη, απέτισε ο πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος, επειδή είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Ο πρίγκιπας Κάρολος από την Ιερουσαλήμ, όπου έλαβε μέρος σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, δήλωσε πως η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας.
Στην τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, είπε:
“Έχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια, μεταφέροντάς την στο σπίτι της όπου την έκρυψε”.
Ο Κάρολος για την γιαγιά του Αλίκη της Ελλάδας
“Η γιαγιά μου, που είναι θαμμένη στο Όρος των Ελαιών, έχει ένα δέντρο στο όνομά της εδώ στο Γιαντ Βασέμ και θεωρείται ως μια από τους Δίκαιους μεταξύ των Εθνών… ένα γεγονός που δίνει σε μένα και την οικογένειά μου τεράστια υπερηφάνεια”.
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και της Ελλάδας ήταν η πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ευσεβής χριστιανή, πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στη θεία της, η οποία όπως και η Αλίκη είχε γίνει καλόγρια και είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι.
Το 1993, η πριγκίπισσα έλαβε την υψηλότερη τιμή που δίνεται σε μη Εβραίους, το Γιαντ Βασέμ, καθώς είχε διασώσει τρία μέλη της ελληνοεβραϊκής οικογένειας Κοέν στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Νωρίτερα την Πέμπτη (23.1.2020) ο Κάρολος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν και εξέφρασε τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα παρέστη κι ο απερχόμενος Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κ.ά.