Μια άμεση και χωρίς περιστροφές ή εκνευρισμό συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το μεσημέρι του Σαββάτου (14.05.2022) ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο. Και αυτό λίγες ώρες αφού η Ρωσία έκοψε το ρεύμα στη Φινλανδία και ενώ το Ελσίνκι αναμένεται να καταθέσει αύριο και επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ήταν ο πρόεδρος της Φινλανδίας εκείνος που… σήκωσε το τηλέφωνο για να καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήθελε να τον ενημερώσει προσωπικά και επίσημα ότι η χώρα του θα ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο βρίσκει τη Ρωσία αντίθετη και αποφασισμένη ακόμη και για αντίποινα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Φινλανδίας.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Ελσίνκι, είπε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πόσο δραστικά άλλαξαν το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας του οι απαιτήσεις της Ρωσίας, στα τέλη του 2021 για την αποτροπή ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ καθώς, φυσικά, και η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Φινλανδία έχει αποφασίσει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τις επόμενες μέρες.
«Ο πρόεδρος Νιινίστο τόνισε αυτό που είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση το 2012, πως κάθε ανεξάρτητο κράτος μεγιστοποιεί την ασφάλειά του. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μεγιστοποιεί την ασφάλειά της και και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με τον πιο σωστό και επαγγελματικό τρόπο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήνυμα G7 στη Ρωσία: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγή συνόρων στην Ουκρανία
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Σάουλι Νιινίστο «επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Νιινίστο τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη. Μετέφερε επίσης τα μηνύματα σχετικά με τη διασφάλιση της εκκένωσης των αμάχων που παρέδωσε νωρίτερα την ίδια εβδομάδα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
I spoke with Putin. The conversation was direct and straight-forward and it was conducted without aggravations.https://t.co/yPDXmqYq9H pic.twitter.com/z8Nmm3VeQ9
— Sauli Niinistö (@niinisto) May 14, 2022
Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.
Η Ρωσία έκοψε το… ρεύμα στη Φινλανδία
Λίγες ώρες πριν από το τηλεφώνημα του προέδρου της χώρας στον Ρώσο ομόλογό του, η Φινλανδία είδε τη Ρωσία να πατάει τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματοε!
Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.
Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.
Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.
Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.