«Η κυβέρνηση παραμένει δίπλα με εκείνες (τις μαθήτριες του οικοτροφείου στο Ντάπσι) που έχουν απαχθεί», δήλωσε ο Μπουχάρι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο κτίριο της προεδρίας μιας αντιπροσωπείας πρώην ομήρων της Μπόκο Χαράμ, που αφέθηκαν ελεύθερες νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Διέταξα όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα να εγγυηθούν την ασφάλεια σε όλα τα σχολεία μας (…) και να φέρουν τα απαχθέντα κορίτσια πίσω στις οικογένειές τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κράτους.
Είναι η πρώτη φορά που ο όρος αυτός χρησιμοποιείται επισήμως, καθώς οι αρχές έκαναν λόγο μέχρι την Κυριακή για «εξαφάνιση» και όχι για «απαγωγή».
Η μαζική απαγωγή επιβεβαίωσε τους φόβους για ένα «νέο Τσιμπόκ», το όνομα του χωριού που βρίσκεται στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο από όπου η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 μαθήτριες τον Απρίλιο του 2014, σε ένα επεισόδιο που προκάλεσε διεθνές κύμα αγανάκτησης.
Εκατό από τις μαθήτριες του Τσιμπόκ αφέθηκαν ελεύθερες έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για λύτρα και φυλακισμένους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να πυροδοτήσει νέες απαγωγές από την τζιχαντιστική οργάνωση.
“Εθνική τραγωδία”
Την Παρασκευή, ο Νιγηριανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών «για αυτό που συνέβη» και χαρακτήρισε την εξαφάνιση «εθνική τραγωδία».
Όπως και στην απαγωγή του 2014, επικρατεί μεγάλη σύγχυση για τις συνθήκες που διαπράχθηκε η επίθεση της 19ης Φεβρουαρίου και οι αρχές επιβεβαίωσαν την Κυριακή, έξι μέρες μετά το επεισόδιο, ότι 110 μαθήτριες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Σήμερα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γιόμπε, όπου βρίσκεται το Ντάπσι, εξέφρασε την έντονη λύπη του για την έλλειψη ασφάλειας σε αυτή την επαρχία.
«Δεν επιθυμώ να αποδώσω ευθύνες σε άλλους, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία στο Ντάπσι τη στιγμή εκείνη», δήλωσε ο Ιμπραήμ Γκάινταμ.
Το σχολείο στο Ντάπσι άνοιξε σήμερα ξανά μια εβδομάδα μετά την επίθεση, αλλά το κτίριο παρέμεινε άδειο, καθώς οι μαθήτριες τρομοκρατημένες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους, δήλωσαν γονείς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Τα παιδιά μου δεν επέστρεψαν στο σχολείο, επειδή φοβούνται πολύ. Εμείς οι γονείς είμαστε εξίσου φοβισμένοι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μελέ, πατέρας δύο μαθητριών.
«Αναζητώ άλλο σχολείο σε μια διαφορετική πόλη, όπου η εκπαίδευση θα είναι ασφαλής για την κόρη μου», είπε χαρακτηριστικά ένας άλλος πατέρας, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ.
Η Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», πραγματοποιεί από το 2009 αιματηρή εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλώντας περισσότερους από 20.000 θανάτους και 2,6 εκατ. εκτοπισμούς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ