Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν θα δικαστεί «για προδοσία»

Οι αρχές του Πακιστάν πρόκειται να δικάσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσάραφ για προδοσία, μια κατηγορία η οποία αφορά το γεγονός ότι είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2007, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν, μιας χώρας τυραννημένης και σημαδεμένης από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα, που ένας πρώην πρόεδρος ή πραξικοπηματίας στρατιωτικός θα δικαστεί για προδοσία, ένα έγκλημα το οποίο επισύρει την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξης.

«Βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και του πορίσματος μιας επιτροπής έρευνας, αποφασίστηκε να κινηθούν εναντίον του στρατηγού (ε.α.) Περβέζ Μουσάραφ οι διαδικασίες (δίωξής του για προδοσία) βάσει του άρθρου 6 του Συντάγματος», δήλωσε ο Χαν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την πακιστανική τηλεόραση.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν» που ένας πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας θα δικαστεί για προδοσία, υπογράμμισε ο Χαν, προσθέτοντας ότι «αυτή η απόφαση ελήφθη λαμβανομένου υπόψη του εθνικού συμφέροντος».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόκειται να λάβει αύριο μία επιστολή από την κυβέρνηση με την οποία θα του ζητείται να ορίσει ένα τριμελές δικαστήριο για την διεξαγωγή της διαδικασίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα ορίσει, επίσης αύριο, έναν ειδικό εισαγγελέα.

Ο Μουσάραφ, 70 ετών σήμερα, κυβέρνησε το Πακιστάν από το 1999, όταν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα

Ο Μουσάραφ, 70 ετών σήμερα, κυβέρνησε το Πακιστάν από το 1999, όταν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, έως την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2008, την οποία ακολούθησε η φυγή του από τη χώρα.

Παρέμεινε αυτοεξόριστος για πάνω από τέσσερα χρόνια και επέστρεψε στη χώρα τον Μάρτιο φέτος, με την ελπίδα να λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου προκειμένου, όπως διατεινόταν, να «σώσει» το Πακιστάν από την οικονομική κρίση και την εντεινόμενη ανασφάλεια, ιδίως λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Ο Μουσάραφ βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη του Πακιστάν

Όμως ο Μουσάραφ βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη του Πακιστάν, η οποία τον έθεσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην πολυτελή βίλα του στην πρωτεύουσα, καθώς εκκρεμούσαν έρευνες σε βάρος του για διάφορες υποθέσεις: την δολοφονία της άλλοτε αντιπάλου του Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, την απόφασή του να αποπέμψει τους ανώτατους δικαστές την ίδια χρονιά που επέβαλε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το θάνατο ένα χρόνο αργότερα του Άκμπαρ Μπούγκτι, ενός αρχηγού των ανταρτών στην επαρχία Μπαλουτσιστάν σε στρατιωτική επιχείρηση, κ.ά.

Πριν από την ανακοίνωση αυτή του Χαν σήμερα πάντως, οι δικαστικές απειλές σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους έμοιαζαν αντιθέτως να εξανεμίζονται.

Ο Μουσάραφ ήταν πλέον από την προηγούμενη εβδομάδα ένας «ελεύθερος άνθρωπος», αφού είχε απελευθερωθεί υπό όρους στο πλαίσιο της έρευνας για την τελευταία υπόθεση σε βάρος του που εξέταζε η δικαιοσύνη, την αιματηρή επίθεση εναντίον των ισλαμιστών που είχαν κλειστεί στο Λαλ Μάστζιντ («Κόκκινο Τζαμί») του Ισλαμαμπάντ το 2007.

Το όνομά του πάντως συνεχίζει να βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων τα οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Την περασμένη Τρίτη ο Μουσάραφ είχε ζητήσει από την δικαιοσύνη να διαγράψει το όνομά του από τον κατάλογο αυτό, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στο πλευρό της ασθενούς μητέρας του στο Ντουμπάι. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της επαρχίας Σιντ του νότιου Πακιστάν για το αίτημά του αυτό αναμένεται να εκδοθεί επίσης αύριο Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόβοι για αντίποινα μετά το θάνατο του Πακιστανού ηγέτη των Ταλιμπάν

Τρεις νεκροί από νέα επίθεση αμερικανικού UAV στο Πακιστάν

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα