Ο Σεργκέι Πουγκάτσεφ, ο μεγιστάνας που κάποτε χαρακτηριζόταν «τραπεζίτης του Πούτιν» λόγω της επιρροής του στο Κρεμλίνο, διεκδικεί 12 δισεκ. δολάρια από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας όταν έχασε την εύνοια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια πολυμέτωπη επίθεση εναντίον μου, εναντίον της οικογένειάς μου και των επενδύσεών μου», ανέφερε ο Πουγκάτσεφ σε σημερινή γραπτή του ανακοίνωση. «Αρνούμαι να υποκύψω στον εκφοβισμό από τις τακτικές της Ρωσίας».
Το Reuters ανέφερε χθες ότι οι δικηγόροι του Πουγκάτσεφ είχαν γνωστοποιήσει την διεκδίκηση ποσού άνω των 10 δισεκ. δολάρια από τη Ρωσία, με την υπόθεση πιθανόν να εκδικαστεί από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.
Οι δικηγόροι του Πουγκάτσεφ είπαν ότι τέτοιες διεκδικήσεις μπορεί να πάρουν χρόνια, αλλά σημείωσαν ότι η Μόσχα ήδη μάχεται κατά άλλης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου το 2014, όταν διατάχθηκε να καταβάλει 50 δισεκ. δολάρια για την απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της Yukos, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας.
Ερωτηθείς για τις διεκδικήσεις του Πουγκάτσεφ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν έχει «κανένα σχόλιο» και ότι οι επίσημες έρευνες συνεχίζονται.
Η Ρωσία επιδιώκει τη σύλληψη του Πουγκάτσεφ για υπεξαίρεση και κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Ο Πεσκόφ είπε ότι η έρευνα για τον Πουγκάτσεφ δεν αφορά τη σχέση του με τον Πούτιν.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ δήλωσε αργότερα ότι δεν βλέπει να απειλείται ο προϋπολογισμός και το χρηματοπιστωτικό σύστημα από το ποσό που διεκδικεί ο Πουγκάτσεφ.
«Θα το κοιτάξουμε. Δεν βλέπω κινδύνους είτε για τον προϋπολογισμό είτε για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ρωσίας, ή για τα νομικά συστήματα. Ο Πουγκάτσεφ έχει λίγες πιθανότητες», δήλωσε ο Στόρτσακ.
Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
Από τότε που έφυγε από την Ρωσία το 2011, ο 52χρονος Πουγκάτσεφ κατηγόρησε τους συμμάχους του Πούτιν ότι γονάτισαν την επιχειρηματική του αυτοκρατορία πριν αποκτήσουν κάποια από τα καλύτερα περιουσιακά της στοιχεία.
Ο Πουγκάτσεφ ίδρυσε την Mezhprombank, ή Διεθνή Βιομηχανική Τράπεζα, το 1992, μόλις ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία στη συνέχεια έγινε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Πουγκάτσεφ έχει ποσοστά σε ναυπηγεία στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα καθώς και σε ένα τεράστιο ορυχείο άνθρακα στη Σιβηρία.
Ο Έντουαρντ Κεχόου, δικηγόρος στην εταιρία King & Spalding που εκπροσωπεί τον Πουγκάτσεφ, είπε ότι η διεκδίκηση εναντίον της Ρωσίας επικαλείται παραβιάσεις της διμερούς επενδυτικής σύμβασης μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας, καθώς και του διεθνούς δικαίου.
Ο Πουγκάτσεφ, που το 2009 έγινε Γάλλος υπήκοος, υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο του υφάρπαξε τα περιουσιακά του στοιχεία χωρίς να του καταβάλει αποζημίωση. Ο πρώην τραπεζίτης αψήφησε την εντολή βρετανικού δικαστηρίου να παραμείνει στη Βρετανία και διέφυγε φέτος στη Γαλλία. Οι δικηγόροι του λένε ότι φοβάται για τη ζωή του μετά τον εντοπισμό μηχανισμών κάτω από το αυτοκίνητό του.
Αφού βοήθησε τον Πούτιν να ανέλθει στην ηγεσία της χώρας το 1999 κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν, ο Πουγκάτσεφ διαφώνησε με κάποιους από τους ισχυρότερους συμμάχους του Πούτιν στα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Πουγκάτσεφ υπεξαίρεσε πάνω από 700 εκατ. δολάρια από τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που προορίζονταν για τη στήριξη της Mezhprombank κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Interpol έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουγκάτσεφ έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.