Τον ελληνοαμερικανό Τόμας Λάμπρος θα βραβεύσουν στο Οχάιο την Παρασκευή
Είναι ο πρώτος ελληνοαμερικανός που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του δικαστικού σώματος. Ο Θωμάς Λάμπρου, γιος των Ελλήνων μεταναστών Δημήτρη και Παναγούλας Λάμπρου κατέλαβε την θέση του ομοσπονδιακού δικαστή και θα τιμηθεί για αυτή τη διάκριση σε ειδική εκδήλωση στις 8 Οκτωβρίου από το Ίδρυμα Νομικής της επαρχίας Ασταμπούλα του Οχάιο.
Το Ίδρυμα, με αφορμή τη δισεκατονταετηρίδα της επαρχίας Ασταμπούλα, αποφάσισε να τιμήσει τους δικαστές και δικηγόρους της περιοχής, που πέτυχαν την εθνική αναγνώριση και συνέβαλαν τα μέγιστα στην προώθηση των υψηλότερων στάνταρτ των νόμων και της δικαιοσύνης, εν γένει.
Ο δικαστής Thomas D. Lampros, ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές στο Κολλέγιο Cleveland-Marshall και το 1952, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος πτυχιούχος στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Οχάιο.
Στα 30 του υπηρέτσε στο επαρχιακό δικαστήριο κοινού δικαίου της Ασταμπούλα και με τη δράση του καθιέρωσε ένα εθελοντικό πρόγραμμα δημόσιων συνηγόρων, που παρείχε δωρεάν νομική υποστήριξη σε άπορους κατηγορουμένους.
Στα 37 του διορίστηκε από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Έπειτα από την επικύρωση του διορισμού του από την αμερικανική Γερουσία, έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που ανέλαβε ποτέ καθήκοντα ομοσπονδιακού δικαστή. Στις 16 Ιανουαρίου 1990, ορκίστηκε ως αρχιδικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαστήριο της βόρειας περιφέρειας του Οχάιο.
Εμπνευστής της μεθόδου “Summary Jury Trial”
To 1980 ο Θωμάς Λάμπρου καθιέρωση τη μέθοδό η “Summary Jury Trial”σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι παρουσιάζουν την υπόθεσή τους ενώπιον της έδρας, χωρίς να υποβάλλουν σε μακροσκελείς και χρονοβόρες καταθέσεις τους μάρτυρες, αλλά συνοψίζοντας τα γεγονότα και τους ισχυρισμούς επί της εξεταζόμενης διαφιλονικίας. Ο δικαστής στη συνέχεια εκδίδει μια γνωμοδότηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αλλά λειτουργεί ως οδηγός για την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης.
Η μέθοδος αυτή αναγνωρίστηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος προώθησης της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και υιοθετήθηκε από το Δικαστικό Συνέδριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1984.
Στις 30 Απριλίου 1996, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υπέγραψε το διάταγμα 10413 του αμερικανικού κράτους, με το οποίο δόθηκε το όνομα του Ελληνοαμερικανού δικαστή στο ομοσπονδιακό κτήριο και δικαστικό μέγαρο του Youngstown, στο Οχάιο.