Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Ο Ρεμπώ και η απόδειξη από το εμπόριο όπλων – Χειρόγραφα και σκίτσα σε δημοπρασία [pics]

Ο Ρεμπώ και η απόδειξη από το εμπόριο όπλων – Χειρόγραφα και σκίτσα σε δημοπρασία [pics]

Ένα “κόμικ” του Αρθούρου Ρεμπώ, τα πρώτα επτά γνωστά σκίτσα του, προαγοράστηκαν από το μουσείο Ρεμπώ της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ στην ανατολική Γαλλία κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s στο Παρίσι.

Το σκίτσο “Plaisirs du jeune âge” (“Χαρές των νεανικών χρόνων”) αγοράστηκε αντί 118.750 ευρώ από το μουσείο της γενέτειρας του ποιητή. Η τιμή του κυμαινόταν μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ.

Τα σκίτσα αυτά αντανακλούν το σύμπαν του 10χρονου αγοριού που ήταν τότε ο Ρεμπώ (παιχνίδια που μιμούνταν τη ζωή των μεγάλων, τσουλήθρα με το έλκηθρο, παιχνίδια πλοήγησης, τραμπάλα, κηπουρική). Το μικρό αγόρι αναφέρεται επίσης στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Αν και αξιόλογο, αυτό το κόμικ του Ρεμπώ δεν ήταν το έργο σταθμός της δημοπρασίας.

Ένα χειρόγραφο του ποιήματος “La rivière de Cassis”, του 1872 “το μοναδικό ακόμη σε χέρια ιδιώτη”, που ο Ρεμπώ πρόσφερε στον ποιητή Πολ Βερλέν ένα χρόνο πριν από τον καβγά τους, πωλήθηκε 283.500 ευρώ σε αγοραστή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Για το ιδιόχειρο γραπτό, η αξία του οποίου εκτιμάτο μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στην αίθουσα και τηλεφωνικά.

Ένα βιβλίο που έλαβε ως βραβείο ο Ρεμπώ για τους καλούς βαθμούς του στο μάθημα της ρητορικής, “Οι χαρακτήρες του Θεόφραστου” του γάλλου συγγραφέα Ζαν ντε Λα Μπριγιέρ, (του οποίου η αξία κυμαινόταν μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ), πωλήθηκε 32.100 ευρώ.

Τέλος μια “απόδειξη από το Χαράρ προς τον Αντρέ Σαβουρέ, για λογαριασμό του βασιλιά Μενελίκ Β'” (1889) που μαρτυρά τη δραστηριότητα του Ρεμπώ στο εμπόριο όπλων πωλήθηκε 36.250 ευρώ. Η αξία του υπολογιζόταν μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ. Το έγγραφο αυτό φέρει δύο φορές την υπογραφή του ποιητή. Συνοψίζει δραστηριότητα δύο μηνών του Ρεμπώ στην πόλη Χαράρ, καθώς ο ποιητής επαναλαμβάνει τις τελευταίες συναλλαγές που αφορούν όπλα τις οποίες οργάνωσε για λογαριασμό του βασιλιά Μενελίκ μεταξύ 23 Μαΐου και 22 Ιουνίου 1889.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε