Site icon NewsIT
09:28 | 17.02.16

Ο Rene Laennec και το πρωτοποριακό στηθοσκόπιο

Ο Rene Laennec και το πρωτοποριακό στηθοσκόπιο
Newsit Newsroom

Ο Rene Laennec - Ρενέ Λαεννέκ ήταν Γάλλος γιατρός, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826. Εκτός από την ιατρική του ιδιότητα, ο Γάλλος έχει και την ιδιότητα του εφευρέτη του στηθοσκοπίου!

Μέχρι το 19ο αιώνα η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γίνονταν με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς, χάρη όμως στον Rene Laennec, η τακτική αυτή άλλαξε! Έτσι η ομάδα της Google τιμά σήμερα με Doodle τα 235α γενέθλιά του! Ο Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ ήταν Γάλλος γιατρός, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826. Εκτός από την ιατρική του ιδιότητα, ο Γάλλος έχει και την ιδιότητα του εφευρέτη του στηθοσκοπίου! Συγκεκριμένα, ο Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ εφηύρε το στηθοσκόπιο το 1816, ενώ εργαζόταν στο Hospital Necker.

Tο πρωτοποριακό στηθοσκόπιο του Rene Laennec
Ο Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ (1781-1826) σκέφθηκε να παρεμβάλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό. Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, το οποίο καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς. Αργότερα, το 1850, κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού.

Το στηθοσκόπιο
Για τον Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ, ο γιατρός δεν μπορεί να είναι απλός θεατής των συμπτωμάτων. Πρέπει να τα αναζητεί και να επινοεί μεθόδους για την ανακάλυψή τους, καθήκον δηλαδή πρωτάκουστο για τον γιατρό μιας εποχής που άφησε περιφρονητικά στον κουρέα κάθε χειρουργικό έργο. Το πρώτο βήμα είχε γίνει βέβαια πριν μερικές δεκαετίες από τον Βιεννέζο Αουενμπρύγκερ (Josef Leopold von Auenbrügger) που είχε εισαγάγει το 1761 την επίκρουση του θώρακος. Στις αρχές όμως του 19ου αιώνα η μέθοδος ήταν λησμονημένη. Μήπως και ο ζυγός δεν ήταν τόσο αρχαία ανακάλυψη όσο ο κόσμος και το θερμόμετρο και το μικροσκόπιο γνωστά από τον 17ο αιώνα;
Για την ιατρική του «αιώνα της προόδου» ήταν σαν άγνωστα. Μια ιατρική που δε ζύγιζε, δεν υπολόγιζε, δε μετρούσε ούτε σφυγμούς ούτε αναπνοές, δε διέθετε καμιά μέθοδο έρευνας και περιοριζόταν στην πρωτόγονη μελέτη των βλαβών που αποκάλυπτε η νεκροτομία και των εξωτερικών εκδηλώσεων της νόσου, δεν ήταν ακόμα η ιατρική που ξέρουμε σήμερα.

Η ιατρική
Το διαισθητικό πνεύμα του Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ του επέτρεπε να ξεχωρίζει το ουσιώδες από το επουσιώδες και να διευθετεί μέσα σε κλινικά πλαίσια το συγκεχυμένο σύμπλεγμα των συμπτωμάτων. Το 1802 έκανε την πρώτη κλασική περιγραφή της περιτονίτιδας, αποδεικνύοντας ότι αυτή ήταν η αιτία χιλιάδων θανάτων στις λεχώνες και όχι ο «πυρετός του γάλακτος», που υποστήριζαν οι γιατροί της εποχής του.

Το 1803 ανακάλυψε την ινώδη κάψα του ήπατος. Το 1804 έκανε έρευνες στο πεδίο της παρασιτολογίας. Σύντομα οι μελέτες του κίνησαν το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου. Ο Rene Laennec – Ρενέ Λαεννέκ απέκτησε φήμη έμπειρου παθολογοανατόμου, εξαίρετου διδασκάλου και ικανού ιατρού. Το 1816 ανακάλυψε το στηθοσκόπιο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version