Πέμπτη, 10 Οκτ.
27oC Αθήνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινιάσει στην Αλβανία το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινιάσει στην Αλβανία το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων

Το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων εγκαινιάζει σήμερα Πέμπτη (10.10.2024) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην Αλβανία και συγκεκριμένα στα Τίρανα για αυτό τον σκοπό.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη γειτονική Σερβία. Το τζαμί στην Αλβανία, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2015, χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική.

Γύρω από το τέμενος θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, με επικεφαλής τον μουφτή Τιράνων Γκαζμέντ Τεκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Αλβανία Έντομοντ Μπραχίμαϊ, ευρύτερα γνωστό στους πιστούς ως Μπαμπά Μόντι. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σχεδιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να ιδρύσει εντός της επικράτειας της Αλβανίας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων της πολυπληθούς κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία.

Η ατζέντα του Ερντογάν στα Τίρανα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προεδρεύσει μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και να γίνει δεκτός από τον Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπέγκαϊ.

Στο Βελιγράδι, την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών διμερούς ενδιαφέροντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις