Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Ο σεισμός στη Συρία «ευκαιρία» για τον Άσαντ να βγει από την απομόνωση;

Ο σεισμός στη Συρία «ευκαιρία» για τον Άσαντ να βγει από την απομόνωση;
Reuters

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία φαίνεται πως δίνει μια ανέλπιστη ευκαιρία για τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να βγει ο ίδιος και η χώρα του από την απομόνωση.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαλεπίου, στην πρώτη του επίσκεψη σε περιοχή που επλήγη από σεισμό, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Συρίας.

Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον Άσαντ και τη σύζυγό του να επισκέπτονται τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία από τον οποίο σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στη Συρία.

«Ξεκάθαρη ευκαιρία για τον αλ Άσαντ»

Μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία, αραβικές χώρες αποκατέστησαν τις επαφές τους και έστειλαν βοήθεια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ενδέχεται να επωφεληθεί από την καταστροφή για να εξέλθει από τη διπλωματική του απομόνωση, εκτιμούν αναλυτές.

«Η φρικτή τραγωδία που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία αποτελεί ξεκάθαρη ευκαιρία για τον Μπασάρ αλ Άσαντ», ο οποίος «θα προσπαθήσει να προωθήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του καθεστώτος του με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο», δήλωσε ο αναλυτής Νικ Χέρας.

Όμως «αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν θα αθωώσει το καθεστώς του στα μάτια των δυτικών χωρών», πρόσθεσε ο αναλυτής του New Lines Institute.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας ο Σύρος πρόεδρος δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή των δύο ανδρών μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2014.

Ο Άσαντ έχει απομονωθεί από πολλές αραβικές χώρες, αφότου η Συρία αποκλείστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011, μετά την έναρξη του εμφυλίου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του Κόλπου που αποκατέστησε τις σχέσεις της με το καθεστώς, έχει ήδη υποσχεθεί βοήθεια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων στη Συρία και έχει στείλει αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν από την πλευρά του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άσαντ, την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ τους εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Λίβανος, που διατηρεί πολιτική απόσταση από τη σύγκρουση στη Συρία, έστειλε την Τετάρτη αντιπροσωπεία στη Δαμασκό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετά την έναρξη του πολέμου.

«Να αδράξει την ευκαιρία»

Η ανθρωπιστική βοήθεια ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο «για μια διπλωματική δέσμευση που θα διαρκέσει», εκτίμησε ο Χέρας.

Όμως ο Άρον Λοντ, μέλος του Century International, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος.

«Πρόκειται για τυπικά μηνύματα, τα οποία οι ηγέτες αυτοί απευθύνουν σε οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κράτους στην περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής», σχολίασε.

Όμως εκτίμησε ότι ο Άσαντ «θα προσπαθήσει να αδράξει την ευκαιρία», ακόμη περισσότερο καθώς η τρέχουσα κρίση μπορεί να διευκολύνει τις διμερείς επαφές μεταξύ της Δαμασκού και κρατών που μέχρι πρότινος δίσταζαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό το 2012 και στήριζε την αντιπολίτευση στην αρχή του εμφυλίου, υποσχέθηκε να στείλει βοήθεια, ακόμη και στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Πηγή από το Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διάσωσης του βασιλιά Σαλμάν δήλωσε ότι η βοήθεια θα σταλεί απευθείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχει η Δαμασκός, καθώς και στη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση Άσαντ.

Το Κατάρ, το οποίο κατηγορείται ότι χρηματοδότησε την ένοπλη αντιπολίτευση στον Άσαντ και το οποίο δεν έχει ακόμη εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Συρία, δεσμεύθηκε επίσης να στείλει βοήθεια.

Ο σεισμός εξάλλου μπορεί να επιταχύνει το ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, εκτίμησε ο Λουντ.

«Οι δύο χώρες έχουν πλέον ένα κοινό πρόβλημα το οποίο ξεπερνά τα σύνορα και τις πολιτικές διαφωνίες», σημείωσε.

Βοήθεια από τη Δύση

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Άσαντ να βγει από την απομόνωση δεν περιορίζονται στον αραβικό κόσμο.

Η Δαμασκός έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι υπέθαλψε τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και καταγγέλλει ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα συνδέεται με τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες της έχουν επιβληθεί από το 2011.

Όμως τη Δευτέρα ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάμ Σάμπαγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να εργαστεί με όλους όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν τη Συρία».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μόκνταντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να διευκολύνει» την άφιξη βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Συριακός Ερυθρός Σταυρός ζήτησε τη βοήθεια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Την Τετάρτη η Δαμασκός ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ στις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς, καλώντας τις χώρες μέλη να την προσφέρουν. Παράλληλα υπογράμμισε «τη σημασία να διασφαλίσουμε» ότι η βοήθεια «δεν θα υπεξαιρεθεί».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επεσήμαναν την Τρίτη ότι εργάζονται με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία για να βοηθήσουν τα θύματα, αρνούμενες οποιαδήποτε επαφή με τη Δαμασκό.

«Οι πόροι θα πάνε φυσικά στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις