Πρόσκληση στους Ρώσους επιχειρηματίες να έλθουν και να επενδύσουν στη Σερβία, απηύθυνε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, από το βήμα συνεδρίου που διοργανώνει στη Μόσχα το Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο (PKS).
“Ελάτε στη Σερβία. Επιτρέψτε στη φιλία μας και στο λόγο μου να εγγυηθούν για την ασφάλεια της επιχειρηματικής σας παρουσίας. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε εσείς να νοιώθετε καλά στη Σερβία και οι επενδύσεις σας να είναι ασφαλείς και επιτυχημένες” τόνισε ο κ. Νίκολιτς, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα η χώρα γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, προσφέροντας ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ αναπτυγμένη, ωστόσο υπάρχει αναξιοποίητο πεδίο και μεγάλες δυνατότητες για περισσότερες επενδύσεις, ειδικά στους τομείς των οδικών υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
“Στόχος του επενδυτικού συνεδρίου στη Μόσχα είναι να σας παρουσιάσουμε περισσότερα από 80 από τα πλέον σημαντικά επενδυτικά σχέδια στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού” είπε.
Ο κ. Νίκολιτς επεσήμανε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 60 συμβάσεις μεταξύ Σερβίας-Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στη διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας που συνυπέγραψε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πόυτιν, στο Σότσι το Μάιο του 2013.
Οι εξαγωγές της Σερβίας στη Ρωσία πέρυσι ανήλθαν σε 867 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές σε 2,078 δισ. δολάρια, ενώ φέτος το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εξαγωγές έφθασαν στα 683 εκατ. δολάρια, έναντι εισαγωγών ύψους 1,097 δισ. δολαρίων.
Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πιστώσεων επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ενέκρινε δάνεια ύψους 200 εκατ. και 500 εκατ. δολαρίων προς τη Σερβία για την στήριξη του προϋπολογισμού της, καθώς και δάνειο 800 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.
Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2013.
“Οι δύο χώρες δεν είχαν την καλύτερη κατανόηση στην περίοδο 1990-2000, ιδιαίτερα μετά τις πολιτικές αλλαγές στη Σερβία το 2000, καθώς η σερβική ηγεσία πίστεψε τότε ότι έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ, τη Δύση και την Ανατολή” σημείωσε ο κ.Νίκολιτς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποστήριξε την πολιτική “και Ανατολή και Δύση, και Ρωσία και ΕΕ”, και ξεκαθαρίζοντας τη στάση αυτή στη Ρωσία “άλλαξαν τα πάντα”.
Στη διοργάνωση του επενδυτικού συνεδρίου, εκτός από το σερβικό Επιμελητήριο, συμμετέχει και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας, ενώ περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Η συνολική αξία των επενδυτικών σχεδίων που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στη διάρκειά του υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα περισσότερα από αυτά αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να παρουσιαστούν επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί μία επιστολή προθέσεων (letter of intent) από τις εταιρείες Majevica Holding (βιομηχανία μηχανών, αντλιών και βυτίων στη σερβική πόλη Μπάκα Παλάνκα) και TESE (από τη ρωσική πόλη Βορονέζα), καθώς και μία συμφωνία συνεργασίας και από κοινού επενδύσεων μεταξύ των εταιρειών Spektar (από το Κατσάκ της Σερβίας) και Metromed (από τη ρωσική πόλη Ομσκ).
το περιθώριο του συνεδρίου, εξάλλου, ο πρόεδρος της Σερβίας θα συναντηθεί με τον Αλεξάντερ Ντιούκοφ, διευθυντή της ρωσικής Gazpromneft, η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Nafta Industrija Srbijev.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία της συζύγου του Τίτο – ΦΩΤΟ
Στα μαχαίρια Σερβία Τουρκία λόγω Ερντογάν ”Το Κόσοβο είναι Τουρκία”
Μ. Κράισνικ: “Τα τελευταία 20 χρόνια ήταν το πιο ένδοξο κομμάτι της σερβικής ιστορίας”
Σερβία:Η αναδιάρθρωση 609 επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην ανεργία 20.000-30.000 άτομα