Site icon NewsIT

Ο συνεργός της Αμάντα Νοξ προσπάθησε να το «σκάσει» μετά τη νέα καταδίκη

31.01.2014 | 13:14
Ο συνεργός της Αμάντα Νοξ προσπάθησε να το «σκάσει» μετά τη νέα καταδίκη

Στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία συνελήφθη ο Ραφαέλε Σολεσίτο, συνεργός κατά τη Δικαιοσύνη, της Αμάντα Νοξ στην υπόθεση της δολοφονίας της Μέρεντιθ Κέρτσερ.

Ο Σολεσίτο φαίνεται πως δεν ήθελε να γυρίσει στη φυλακή και μετά τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση επιχείρησε να το… σκάσει από την Ιταλία. Όμως για… κακή του τύχη, τον συνέλαβαν το πρωί της Παρασκευής (λιγότερο από 24 ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου) στα ιταλοαυστριακά σύνορα.

Η Νοξ και ο Σολεσίτο είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2009 σε 26 και 25 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα

Ο Σολεσίτο καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, από το εφετείο της Φλωρεντίας, σε 25 χρόνια κάθειρξη, ενώ η Αμάντα Νοξ σε 28 χρόνια κι έξι μήνες. Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από τον 29χρονο Ιταλό να παραδώσει το διαβατήριό του αφού του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Όμως εκείνος ξεκίνησε για τα σύνορα και σήμερα η αστυνομία τον εντόπισε στην περιοχή ανάμεσα στο Ούντινε και το Ταρβίζιο, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αυστρία αλλά και στη Σλοβενία. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο χωριό Βεντζόνε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Δεν προφυλακίστηκε.

Ο Σολεσίτο ήταν παρών στο δικαστήριο χθες όμως όταν οι δικαστές αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν, έφυγε. Και προφανώς, πιστεύοντας πως θα καταδικαστεί, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει καταδικαστεί οριστικά είναι ο Ιβοριανός Ρούντι Γκουέντε. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση, όμως οι δικαστές έκριναν ότι δεν έδρασε μόνος του

Τον Οκτώβριο, η Νοξ και ο Σολεσίτο του 2011 είχαν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό, όμως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013. Η νέα δίκη τους στο εφετείο της Φλωρεντίας είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2007 η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.
Την περίοδο της δολοφονίας της Κέρτσερ, ο Σολεσίτο και η Νοξ ήταν ζευγάρι.

Το εφετείο επικύρωσε την αρχική απόφαση του 2009 και θα δημοσιοποιήσει την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας σε τρεις μήνες

Η Νοξ, 25 ετών, μετά την απελευθέρωσή της το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρά της, το Σιάτλ των ΗΠΑ, και δεν ήταν παρούσα στη νέα δίκη. Τόσο η Νοξ όσο και ο Σολεσίτο αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Στην περίπτωση που η Αμερικανίδα δεν αθωωθεί, η Ιταλία μπορεί να ζητήσει την έκδοσή της.

Η νέα δίκη

Ύστερα από 12 ώρες συνεδρίασης, ο προεδρεύων δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία αυξάνοντας την ποινή για την Νοξ σε 28 χρόνια (από 16) και έξι μήνες και διατηρώντας τα 25 χρόνια κάθειρξης για τον Σολετσίτο.

Η απόφαση του εφετείου της Φλωρεντίας επιβάλλει και την καταβολή αποζημίωσης από τους Νοξ και Σολετσίτο στην οικογένεια της Κέρτσερ.

Στην πρώτη δίκη, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Νοξ και ο Σολετσίτο δολοφόνησαν την Κέρτσερ κατά τη διάρκεια σεξουαλικού παιχνιδιού. Τώρα, όμως, ο εισαγγελέας Αλεσάντρο Κρίνι υποστήριξε ότι η Κέρτσερ και η Νοξ είχαν διαφωνήσει για ένα θέμα σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού.

“Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά ανήκει στη σφαίρα της πραγματικότητας”, δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ο Κρίνι.

Δύσκολα θα εκδοθεί η Νοξ

Η Νοξ, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί στην Ιταλία για να εκτίσει την ποινή της, κατήγγειλε την εισαγγελία για “υπερβάλλοντα ζήλο και αδιαλλαξία” και έκανε λόγο για “μεροληπτική και στενόμυαλη έρευνα” επαναλαμβάνοντας ότι αδίκως διώκεται.

Πάντως, ο Γκαμπριέλε Τζαμπρόνε της αγγλο-ιταλικής νομικής εταιρείας Giambrone Law δήλωσε ότι είναι “απίθανο” να εκδοθεί η Νοξ για να εκτίσει την ποινή της στην Ιταλία.

“Οι ΗΠΑ θα πράξουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, θα ξεπεράσουν κάθε δυνατή πρόκληση, επομένως δεν θεωρώ ότι θα εκτίσει ποινή σε ιταλική φυλακή”, δήλωσε ο Τζαμπρόνε, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση ενδεχομένως να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2015, παρότι μπορεί να επισπευσθεί αν τεθεί σε προτεραιότητα.

Ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει τώρα τις εφέσεις των Νοξ και Σολετσίτο. Στην Ιταλία καμία ετυμηγορία δεν θεωρείται τελεσίδικη μέχρι να επικυρωθεί, συνήθως από τον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα, μάλιστα, με το BBC, είναι απίθανο η Ιταλία να ζητήσει την έκδοση της Νοξ μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το BBC, αν η Ιταλία ζητήσει την έκδοση της Νοξ, θα προκύψουν και πολιτικά ζητήματα τα οποία οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους.

Η ίδια η Νοξ, πάντως, σε συνέντευξή της στον Guardian δήλωσε: “Σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψω εκούσια στην Ιταλία. Θα πρέπει να με πιάσουν και να με βάλουν πίσω κλωτσώντας και ουρλιάζοντας σε μία φυλακή που δεν μου αξίζει να βρίσκομαι. Θα δώσω αγώνα για την αθωότητά μου”.

Σε ανακοίνωσή της η Νοξ ξεκινάει απευθυνόμενη στην οικογένεια της Μέρεντιθ λέγοντας ότι δεν υπάρχει παρηγοριά γι αυτούς.
“Ο πόνος τους για την φρικτή δολοφονία της Μέρεντιθ θα τους ακολουθεί για πάντα. Τους αξίζει ο σεβασμός και η υποστήριξη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοχη ξανά η Αμάντα Νοξ: «Πρέπει να με “πιάσουν” για να γυρίσω στη φυλακή»

Ξανά στο εδώλιο η Αμάντα Νοξ για το φόνο της κολλητής τη

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Αμάντα Νοξ – Έφεση κατά της αθώωσής της από Ιταλό εισαγγελέα

Η μεγάλη γκάφα της Daily Mail – Έβγαλε… ένοχη την Αμάντα Νοξ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version