Site icon NewsIT

Ο τελευταίος “χορός” του Κάμερον: Ο Μαύρος Ιππότης, οι Monty Python, ο Λάρι κι άλλες… αστείες ιστορίες

13.07.2016 | 18:06
Ο τελευταίος “χορός” του Κάμερον: Ο Μαύρος Ιππότης, οι Monty Python, ο Λάρι κι άλλες… αστείες ιστορίες

Θα περίμενε κανείς πως η τελευταία εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Λόρδων ως πρωθυπουργός θα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη. Μπορεί και να ήταν. Αλλά ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός δεν το έδειξε ποτέ. Αντίθετα, επιστράτευσε στο βρετανικό χιούμορ για να προκαλέσει πολλές φορές τα γέλια των βουλευτών. Και στο τέλος, τον χειροκρότησαν όλοι κι έζησε αυτός καλά (σίγουρα)...

Highlight της ώρας του πρωθυπουργού, όπου το πρωί της Τετάρτης (13.07.2016) απάντησε για τελευταία φορά ο Κάμερον πριν παραδώσει τα κλειδιά της Downing Street και της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι (η οποία καθόταν ακριβώς πίσω του), ήταν όταν παρομοίασε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ηγέτη των Εργατικών Τζέιμς Κόρμπιν με τον Μαύρο Ιππότη από το “Άγιο Δισκοπότηρο” των Monty Python.

Γιατί; Γιατί πως στη θρυλική, πια, σκηνή ο Μαύρος Ιππότης αν και ακρωτηριάζεται από τον Αρθούρο αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη έτσι και ο Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί αν και το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του κόμματός του, τον αμφισβητούν και απαιτούν να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

«’Έχω αρχίσει να θαυμάζω την αντοχή του. Μου θυμίζει τον μαύρο ιππότη στο Ιερό Δισκοπότηρο των Monty Python. Έχει χτυπηθεί τόσες φορές, αλλά εξακολουθεί να λέει “συνεχίστε, είναι επιφανειακό το τραύμα…”. Το θαυμάζω αυτό», είπε ο Κάμερον και προκάλεσε γέλια στην αίθουσα. Και του Κόρμπιν…

Με αστειάκι ξεκίνησε και την ομιλία του: «Σήμερα το πρωί είχα συναντήσεις με συναδέλφους στο υπουργικό συμβούλιο και άλλους. Εκτός από μία συνάντηση το απόγευμα με τη Μεγαλειότητά της τη Βασίλισσα, το πρόγραμμά μου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ασυνήθιστα ελαφρύ». Γέλια και αυτή τη φορά.

Όπως και όταν διακήρυξε την αγάπη του για τον γάτο της Downing Street, τον Λάρι, ο οποίος όμως ως… δημόσιος υπάλληλος, δεν θα ακολουθήσει την οικογένεια Κάμερον στο νέο της σπίτι αλλά θα μείνει με την Τερέζα Μέι και τον σύζυγό της. «Τον αγαπώ τον Λάρι» είπε ο Κάμερον. «Δεν θα τον πάρω δυστυχώς μαζί μου, το προσωπικό τον αγαπάει πολύ. Κι εγώ τον αγαπώ» είπε και παρουσίασε στο κοινοβούλιο μια φωτογραφία του να κρατά τον Λάρι αγκαλιά. Την ίδια ανέβασε μετά και στον λογαριασμό του στο twitter. Γέλια ξανά. Μια ωραία ατμόσφαιρα την ημέρα που η Βρετανία γυρίζει άλλη μια σελίδα στην ιστορία της.

Ο… τελευταίος χορός του Κάμερον στη Βουλή των Λόρδων κράτησε 40 λεπτά και έγινε υπό το βλέμμα της συζύγου του Σαμ, τη 12χρονη Νάνσι, τον 9χρονο Έλγουιν και την 5χρονη Φλόρενς. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν ξέχασε φυσικά να ευχαριστήσει την οικογένειά του. Και αποχωρώντας, είδε τους βουλευτές, ακόμη κι εκείνους των Εργατικών (τους περισσότερους τουλάχιστον) να τον αποχαιρετούν προσφέροντάς του (όρθιοι) το τελευταίο χειροκρότημα.

Και στα σοβαρά…

Φυσικά, ο Κάμερον αναφέρθηκε και στα όσα κατάφερε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας τα έξι χρόνια που έμεινε τη Downing Street. Μίλησε για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των δυτικών οικονομιών, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Αλλά το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (υπόσχεση που εν πολλοίς του χάρισε την εύκολη επικράτηση) έμελλε να είναι το “κύκνειο άσμα” του. Παραιτήθηκε το πρωί της 24ης Ιουνίου, λίγες ώρες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit, ενώ ο ίδιος είχε υποστηρίξει με θέρμη το Bremain. Το βρετανικό δημοψήφισμα θα είναι η «κληρονομιά» που θα τον ακολουθεί. Και τη Μέι που αναλαμβάνει να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί στην Ένωση.

Ερωτηθείς από βουλευτή κατά πόσον οι πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα διαμονής ή να απελαθούν όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, ο Κάμερον είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως πιθανότητα αυτό να συμβεί». «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι να δώσουμε μια εγγύηση στους πολίτες της ΕΕ ότι τα δικαιώματά τους θα τύχουν σεβασμού, για όλους εκείνους που έχουν έλθει σε αυτή τη χώρα», είπε.

«Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα Βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα».

Ο Κάμερον κάλεσε επίσης τη διάδοχό του Τερέζα Μέι να τοποθετήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, που είναι λαμπρή διαπραγματευτής, είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το συμφέρον του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας», είπε.

«Η Μάγχη δεν θα γίνει πλατύτερη από τη στιγμή που θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία», ήταν η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με τη Σκωτία, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version