Γενικά η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Λίο Βαράντκαρ στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας ήταν μια… δύσκολη περίπτωση. Όχι μόνο γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως θέλει… τείχος στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και γιατί υπήρξε… δυσκολία στο να συμφωνήσουν οι δυο άνδρες που θα συναντηθούν!
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια έφτασαν στον Ιρλανδία μετά την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αγγλία και την παρουσία τους στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, που έγιναν στο Πορτσμουθ.
Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας πέρασε από 40 κύματα. Ο Τραμπ ήθελε η συνάντηση να γίνει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα (μαζί με γήπεδο του γκολφ) που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Ντούνμπεργκ της δυτικής Ιρλανδίας.
Αλλά ο Βαράνκταρ δεν θέλησε να παίξει το παιχνίδι του Τραμπ, που αν και πρόεδρος σκέφτεται πάντα ως επιχειρηματίας. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν ήθελε να συμβάλλει, ουσιαστικά, στην προώθηση των συμφερόντων του Τραμπ. Έτσι, πρότεινε η συνάντηση να γίνει σε έναν πύργο της περιοχής. Αλλά η πλευρά του Αμερικανού προέδρου αρνήθηκε. Η συμβιβαστική λύση ήταν τελικά η αίθουσα VIP του αεροδρομίου του Σάνον.
Τείχος ανάμεσά τους
Ήταν το κλίμα στραβό, το… «έφαγε» και η αναφορά του Τραμπ σε ένα… τείχος. Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε μάλλον άναυδο τον συνομιλητή του όταν είπε πως «όλα θα πάνε καλά και για εσάς και για το τείχος σας»… Μόνο που αυτό ακριβώς που δεν θέλει η Ιρλανδία είναι τα «σκληρά σύνορα» με τη Βρετανία μετά το Brexit. Αλλά που να το ξέρει ο Τραμπ αυτό…
Κατά τη συνάντηση, λοιπόν, ο Τραμπ παρομοίασε τα ιρλανδικά σύνορα με εκείνα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να φτιάξει το περίφημο τείχος για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές. Αντίθετα απ’ ό,τι θέλει να κάνει ο Τραμπ, τα ιρλανδικά σύνορα είναι ανοικτά και η κυκλοφορία προσώπων και αγαθών ανεμπόδιστη, αφού μέχρι στιγμής η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δουβλίνο φοβάται, αντίθετα με τον Τραμπ, ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου θα οδηγούσε στην επιστροφή του «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, και για σας και για το τείχος σας, τα σύνορά σας. Θέλω να πω, βρισκόμαστε κι εμείς επίσης σε δύσκολη κατάσταση με τα σύνορα στις ΗΠΑ, το ίδιο κι εσείς. Αλλά άκουσα να λένε ότι όλα θα πάνε καλά εδώ», δήλωσε ο ο Τραμπ.
Ακριβώς αυτή η δήλωση ήταν που άφησε τον Λιο Βαράντκαρ… «παγωτό». «Νομίζω ότι αν υπάρχει κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, φυσικά, είναι ένα τείχος ή ένα σύνορο», του απάντησε Ιρλανδός πρωθυπουργός.
«Ναι, πιστεύω ότι αυτό θέλετε. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα είναι καλός», απάντησε ο Τραμπ κάνοντας την «εκτίμηση» ότι το Brexit «θα πάει καλά» για την Ιρλανδία.
Επιεικής και ευγενής ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση: «Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υπάρχουν 200 χώρες στον κόσμο… πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν γι’ αυτόν να έχει βαθιά και λεπτομερή γνώση των προβλημάτων κάθε χώρας…».