- Απολύτως... απροετοίμαστη πιάστηκε η διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ - Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των πρεσβευτών των ΗΠΑ, όμως δεν έχει βρει τους διαδόχους τους - Δεύτερη μέρα συγκεντρώσεων στις ΗΠΑ κατά του νέου προέδρου - Συγκεντρώσεις και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ
Η “συνέχεια του κράτους” δεν μοιάζει να… λέει πολλά σαν έννοια για τον Ντόναλντ Τραμπ που από την πρώτη κιόλας μέρα στο οβάλ γραφείο φαίνεται να περιφρονεί κανόνες και πρωτόκολλα, στην προσπάθειά του, να χαράξει μια πορεία που έστω και επικοινωνιακά θα μοιάζει με ριζική αλλαγή.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και η ομάδα του, είχαν απαιτήσει από τις 23 Δεκεμβρίου κιόλας, την παραίτηση όλων των Αμερικανών πρεσβευτών που αποτελούσαν πολιτικά στελέχη και πήραν τη θέση του κατά την 8ετία Ομπάμα. Μάλιστα ο νέος πρόεδρος, ήταν κάθετος στην απαίτησή του, αρνούμενος οποιαδήποτε εξαίρεση ακόμα και για εκείνους που έχουν μικρά παιδιά και πρέπει να προετοιμάσουν την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.
Και αν και η… αποστράτευση των πολιτικών στελεχών από τις συγκεκριμένες θέσεις κατά την αλλαγή διοίκησης είναι συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για την έλλειψη αντικαταστατών.
Περίπου 80 πρεσβευτές σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς, απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους μεμιάς. Η κίνηση αυτή της ομάδας Τραμπ, απειλεί να αφήσει τη χώρα με μεγάλο κενό στην επαφή της με σημαντικούς της συμμάχους όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς. Πρεσβευτές όμως αναζητούνται και για χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.
Η διαδικασία πρόσληψης νέων πολιτικών στελεχών στη θέση των πρεσβευτών, είναι χρονοβόρα και είναι δουλειά του Κογκρέσου. Ελάχιστες είναι οι “προσλήψεις” που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Ο κυβερνήσεις της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, είναι ο νέος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, αντικαθιστώντας τη Σαμάνθα Πάουερ. Ο Ντέιβιντ Φριντμαν, είναι ο νέος Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, ενώ ο κυβερνήτης της Αϊόβα Τέρι Μπράνσταντ θα είναι ο πρεσβευτής στην Κίνα.
Και παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πως η εξουσία “θα επιστρέψει στον λαό”, δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να αφήσει… παραπονεμένη την οικογένειά του. Θέλει μάλιστα να στείλει στην Τσεχία την πρώην γυναίκα του, Ιβάνα, η οποία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την θέση. Ο Τσέχος πρόεδρος, δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τη συγκεκριμένη πρόταση λέγοντας “Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο πρέσβη στην Πράγα”.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πάντως πως δεν ήταν… έτοιμος να αναλάβει. Άλλωστε εκτός από την αμερικανική διπλωματία, ιδιαίτερη συζήτηση έχουν προκαλέσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας, στα οποία οι περισσότερες θέσεις παραμένουν κενές.
Θετικό μήνυμα για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έστειλε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών, τόνισε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου έκοψαν τη βασιλόπιτα και παρακολούθησαν από γιγαντοθόνες την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη συμμαχία με το ΝΑΤΟ, στην οποία, όπως σημείωσε, επί δεκαετίες παραμένουν οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς και στην προσδοκία της Ουάσιγκτον “να δει την Ελλάδα δυνατή, οικονομικά υγιή και ευημερούσα χώρα της ΕΕ και της νατοϊκής συμμαχίας”.
Ο κ. Πάιατ εξέφρασε ικανοποίηση και χαρακτήρισε “σημαντική ένδειξη” το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παπάς και ο Πάνος Καμμένος ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κ. Πρίμπους, τον επιτελάρχη του Προέδρου Τραμπ.
“Είναι νωρίς ασφαλώς να πούμε ποια θα είναι η πολιτική του Προέδρου Τραμπ και της διοίκησής του, αλλά έχω την πεποίθηση ότι αν οι δύο πολιτικές ενωθούν, υπάρχει πολύ δυναμικό στην Ελλάδα”, πρόσθεσε. “Θα έχουμε μια συναρπαστική περίοδο γι’ όλους εμάς τους Αμερικανούς, αλλά μια καλή περίοδο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις”, είπε συνοψίζοντας.
Δίνοντας το μήνυμα της πρώτης ημέρας της προεδρίας Τραμπ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρή και επισήμανε πως «αυτή η ημέρα της ορκωμοσίας είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, είναι μια δέσμευση την οποία έχουν όλοι οι Αμερικανοί για μια υγιή δημοκρατική διαδικασία, για μια συντεταγμένη μετάβαση της εξουσίας, είναι μια νέα αρχή».
Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.
Σε αυτήν την “Πορεία των Γυναικών” στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί απ’ όλη τη χώρα και μαρτυρά από μόνη της τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.
Οι οργανωτές υπολογίζουν επίσης ότι θα γίνουν άλλες 300 πορείες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα. Την αρχή έκαναν λίγες ώρες νωρίτερα χιλιάδες γυναίκες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαδήλωσαν ειρηνικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησής, το λεγόμενο “pussyhat”, ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η “Πορεία των Γυναικών” ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτουβουλία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.
Με πληροφορίες από Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ