Κυριακή, 18 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ο… τρομονόμος “έδιωξε” την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Ο… τρομονόμος “έδιωξε” την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά, μετά τη δημόσια διαφωνία της με τον Φρανσουά Ολάντ για τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. “Αιφνιδιάστηκαν” τα Ηλύσια Πεδία από την παραίτησή της αλλά είχαν… έτοιμο τον αντικαταστάτη της!

Η Τομπιρά δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ολάντ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου με 130 νεκρούς και κυρίως εξαιτίας του γεγονότος πως πολλοί από τους τζιχαντιστές ήταν Γάλλοι υπήκοοι.

Μετά από μέρες φημών και δημοσιευμάτων, το πρωί της Τετάρτης (27.01.2016) ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία έγινε δεκτή από την προεδρία της Γαλλίας.

Με απόφαση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τη θέση της θα αναλάβει ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το Ελιζέ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Τομπιρά να παραιτηθεί.

“Υπερήφανη. Η δικαιοσύνη κέρδισε σε δύναμη και σθένος. Οπως εκείνες και εκείνοι που αφοσιώνονται σε αυτήν κάθε μέρα, την ονειρεύομαι ανίκητη…Μερικές φορές αντιστέκεσαι μένοντας, μερικές φορές αντιστέκεσαι φεύγοντας. Από πίστη σε σένα, σε μας. Για να έχει η ηθική και το δίκαιο τον τελευταίο λόγο”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κριστιάν Τομπιρά λίγη ώρα μετά την παραίτησή της, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του αντικαταστάτη της, η γαλλική προεδρία εξήγησε ότι ο Ζαν-Ζακ Ουροάς “θα φέρει εις πέρας, στο πλευρό του πρωθυπουργού, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου ενισχύοντας τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και τη μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε