Site icon NewsIT

Ο τυφώνας Μάθιου απειλεί τις ΗΠΑ και… αδειάζει ράφια σούπερ μάρκετ [pics, vids]

06.10.2016 | 10:05
Ο τυφώνας Μάθιου απειλεί τις ΗΠΑ και… αδειάζει ράφια σούπερ μάρκετ [pics, vids]

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια. Στα βενζινάδικα ουρές. Ο τυφώνας Μάθιου κατευθύνεται στις ΗΠΑ και σε Μαϊάμι και Φλόριντα έχει σημάνει συναγερμός.

Χιλιάδες κάτοικοι των νοτιοανατολικών παράλιων περιοχών στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εφοδιάστηκαν με τρόφιμα και περίμεναν για ώρα στην ουρά ώστε να προμηθευτούν βενζίνη. Προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα Μάθιου, τον χειρότερο που έπληξε εδώ και 10 χρόνια την Καραϊβική και άφησε πίσω του 17 νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεγάλες καταστροφές στην Κούβα και την Αϊτή.

Μερικά πρατήρια βενζίνης ξεπούλησαν, αλλά αξιωματούχοι της πολιτείας είπαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για καμία σημαντική έλλειψη βενζίνης στα πρατήρια. Στο Μαϊάμι, ένας υπάλληλος σουπερμάρκετ είπε ότι υπήρχε πολλή κίνηση στο μαγαζί και ότι αγοράζονταν νερό και κονσέρβες κυρίως, από φόβο του κόσμου ότι θα εγκλωβίζονταν στα σπίτια του.

Η προειδοποίηση σε χιλιάδες Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα δεν δόθηκε μόνο από τους κυβερνήτες των περιοχών που απειλούνται αλλά ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που μίλησε για «μια σοβαρή καταιγίδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων και είπε ότι οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Περίπου ένα τέταρτο των κατοίκων αυτών αναμένεται να υπακούσει την οδηγία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού. “Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο”, προειδοποίησε ο Σκοτ.

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines είπε ότι ακυρώνει τις πτήσεις της σήμερα σε τρια αεροδρόμια της νότιας Φλόριντα και όλες τις πτήσεις από και προς την Τζάκσονβιλ αύριο το απόγευμα.

Στην Αϊτή τώρα, ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας και στην Κούβα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version