Site icon NewsIT
17:41 | 07.07.17

Ο Τζέιμς Μποντ… πέθανε! Χάκερ και… γλωσσομαθής ο σύγχρονος κατάσκοπος!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της Γαλλίας προχωρούν στη στρατολόγηση νέων μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Ισλαμιστές μαχητές και τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αναζητώντας, ωστόσο, περισσότερο ανθρώπους εξειδικευμένους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις γλώσσες και όχι όσους φιλοδοξούν να γίνουν κατάσκοποι σαν τον Τζέιμς Μποντ.

Την κορυφή της λίστας με τις κενές θέσεις στη γαλλική DGSE, που είναι αντίστοιχη με την αμερικανική CIA ή τη βρετανική MI6, βρίσκονται αυτές για νέους γκουρού της πληροφορικής και για γλωσσομαθείς, που μιλούν άπταιστα ρωσικά, κινέζικα ή φαρσί, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

Αν και η δημοσιότητα κάθε άλλο παρά προτεραιότητα αποτελεί για την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας ή DGSE), ο επικεφαλής της δήλωσε ότι οι πιεστικές ανάγκες για στρατολόγηση αλλάζουν τα πράγματα.

«Μας ενδιαφέρει κάθε είδους βιογραφικό που σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, από κρυπτομαθηματικούς έως σούπερ σπασίκλες», δήλωσε ο Σαρλ Μορό, επικεφαλής της διοίκησης της DGSE, στο Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στο βορειοανατολικό Παρίσι, που έχουν το παρατσούκλι «Η πισίνα».

Αυτούς θέλουν!

Στόχος της DGSE είναι να στρατολογεί 500-600 νεοσύλλεκτους το χρόνο για να ανεβάσει τον αριθμό τους έως τις 7.100 έως το 2019, αλλά οι δεξιότητες που απαιτούνται από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τον γνωστό κατάσκοπο της βρετανικής λογοτεχνίας, τον Τζέιμς Μποντ.

«Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να τους περιμένουμε να έρθουν, είναι μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά»

Σήμερα οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών αναζητούν νεοσύλλεκτους σε μια ολοένα και πιο ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά όπου πρέπει να ανταγωνιστούν με μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και νεοφυείς εταιρίες προκειμένου να προσελκύσουν ανθρώπους με υψηλού επιπέδου προσόντα, λέει ο Μορό, του οποίου οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν και την εποπτεία των προσλήψεων.

Η εύρεση προσωπικού για τις μυστικές υπηρεσίες δεν είναι πλέον η παρασκηνιακή υπόθεση που ήταν κάποτε, αλλά μια διαδικασία όπου οι στρατολόγοι αναζητούν ταλέντα όπως και σε άλλους τομείς, δήλωσε ο Μορό.

Μια δυσκολία είναι να βρεθούν άνθρωποι με εξειδίκευση στις γλώσσες, ιδιαίτερα στα ρωσικά και τα κινέζικα, τις γλώσσες δύο χωρών των οποίων ο ολοένα και πιο αναβαθμισμένος ρόλος έχει κλονίσει την παλιά παγκόσμια τάξη όπου κυριαρχούσε η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

Πέρα από αυτό, η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο εξωτερικό, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και επίσης στο βόρειο Μάλι, απαιτεί ιδιαίτερες γλωσσικές ικανότητες.

«Δεν ήταν εύκολο με τα αραβικά και τα φαρσί, αλλά είναι μια εντελώς άλλη ιστορία με διαλέκτους όπως τα ταματσέκ (που μιλά η φυλή Τουαρέγκ στο Μάλι και άλλα τμήματα της Αφρικής)», δήλωσε ο Μορό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version