Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ με τους αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, λέει το Bloomberg

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ υποστήριξε την Κυριακή (17.11.24) ότι η βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία με αμερικανούς πυραύλους είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζο Μπάινεν να ξεκινήσει τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» προτού ο πατέρας του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Αμερική για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας τη Δευτέρα, κάτι που αποκλίνει από τις προηγούμενες προσεγγίσεις του που στόχευαν στην αποκλιμάκωση του πολέμου.

Η Ουκρανία εκτόξευσε έξι αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, δήλωσε η Μόσχα την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη χρήση των συγκεκριμένων όπλων από το Κίεβο εντός της Ρωσίας σε 1.000 ημέρες πολέμου.

Την Τετάρτη μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη (20.11.2024) για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Της άποψης του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ υιοθέτησαν κι άλλοι υποστηρικτές του εκλεγμένου αμερικανικού προέδρου: «Κανείς δεν περίμενε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ΚΛΙΜΑΚΩΝΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Είναι σαν να ξεκινάει έναν εντελώς νέο πόλεμο».

Η αγανάκτησή τους, είτε πραγματική είτε προσποιητή, αφορά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Μπάιντεν στους Ουκρανούς να εκτοξεύουν πυραύλους αμερικανικής κατασκευής πολύ βαθύτερα στη Ρωσία από ό,τι επιτρεπόταν μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της αυτοάμυνάς τους ενάντια στον de facto πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg. 

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα Στρατιωτικά Πυραυλικά Συστήματα ή ATACMS, τα οποία έχουν εμβέλεια έως και 190 μίλια. Αυτή την εβδομάδα οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίθεση στην ίδια τη Ρωσία (όχι απλά στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές), πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών.

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν προμηθεύσει τους Ουκρανούς με τις δικές τους εκδοχές όπλων μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν τώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπάιντεν και να άρουν τους περιορισμούς του Κιέβου (σ.σ. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, μετά τους ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία).

Γιατί ο Μπάιντεν είπε τώρα το «ναι»

Το «ναι» του Τζο Μπάιντεν άργησε πολύ, αλλά η έγκριση από μόνη της δεν θα έχει αποφασιστικό στρατιωτικό αντίκτυπο. (Η χορήγηση στην Ουκρανία άλλων όπλων σε μικρές προμήθειες, από δυτικά τανκς μέχρι F-16, δεν άλλαξε επίσης τον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας). Αποτελεί, ωστόσο, «κλιμάκωση» ή μια προσπάθεια αποτροπής των σχεδιασμών του Ντόναλντ Τραμπ να διευθετήσει έναν πόλεμο που, μη ρεαλιστικά, υποσχέθηκε να τελειώσει σε μία ημέρα;

Φαινομενικά η αιτία για τη στροφή του Μπάιντεν είναι ότι πρώτος κλιμάκωσε τον πόλεμο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσκαλώντας τους νέους του συμμάχους από τη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχουν στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο. Ρώσοι και Βορειοκορεάτες ετοιμάζονται για αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της ρωσικής περιοχής Κουρσκ. Οι Ρώσοι έχουν επίσης εντείνει τους βομβαρδισμούς τους κατά των υποδομών της Ουκρανίας με στόχο να κάνουν πιο ανυπόφορο, κρύο και θανατηφόρο τον Χειμώνα για τους Ουκρανούς.

Είναι ένα δύσκολο ερώτημα το αν ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε στο παρελθόν να είχε φέρει τους Ουκρανούς σε καλύτερη στρατηγική θέση, αν τους άφηνε πιο γρήγορα να επιτεθούν με τα ATACMS ή αν θα μπορούσε να παράσχει όλη την αμερικανική βοήθεια πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Ο λόγος για την επιφυλακτικότητά του, ωστόσο, ήταν πάντα σαφής: Ο ύψιστος στόχος του Τζο Μπάιντεν ήταν να αποφύγει να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του Βλαντίμιρ Πούτιν και να προκαλέσει μία άμεση αντιπαράθεση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, ή ακόμη, μία ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ή της Δύσης με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Πυρηνικές απειλές

Εδώ και 1.000 ημέρες (δηλαδή από την αρχή της ρωσικής εισβολής), η Ουάσιγκτον και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διερωτώνται για το αν οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι αξιόπιστες. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια έχει τροποποιήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, κάνοντάς το πιο επιθετικό και πιο προσαρμοσμένο στον τωρινό πόλεμο και την τρέχουσα κατάσταση.

Τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά σε «επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος», εάν ο επιτιθέμενος έχει «τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους». Αυτή η ρητορική αναφέρεται σαφώς στην Ουκρανία και τους πυρηνικά εξοπλισμένους συμμάχους της στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν υπέγραψε και το σχετικό επικαιροποιημένο νέο πυρηνικό δόγμα.

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά

Αυτό που καταλαβαίνει ο Μπάιντεν, ωστόσο, είναι ότι η χρονική στιγμή έχει τη σημασία της. Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο επιθετικός και ισχυρός στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για τη νέα και απρόβλεπτη εποχή της γεωπολιτικής που θα ξεκινήσει την ημέρα της ορκωμοσίας στις ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου. Όσο περισσότερα εδάφη και άλλους μοχλούς πίεσης έχει στα χέρια του ο Πούτιν, τόσο καλύτερη θα είναι η διαπραγματευτική του θέση όχι τόσο απέναντι στο Κίεβο όσο απέναντι στον Τραμπ.

Παράλληλα, ο Πούτιν δεν θα επέλεγε ποτέ τους επόμενους δύο μήνες για να προχωρήσει σε πυρηνική δράση. Κάτι τέτοιο θα έχανε την υποστήριξη της Κίνας, την οποία τόσο προσεκτικά έχει χτίσει – και επίσης την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου, από την Ινδία έως την Αφρική, και μάλιστα του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου. Θα κατέστρεφε επίσης τη σχέση με τον Τραμπ που και οι δύο ισχυροί άνδρες θεωρούν τόσο ουσιώδη.

Ολόκληρη η ρητορική του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια στηρίζεται στη φράση «ειρήνη μέσω της ισχύος». Επομένως, θα έπρεπε να απαντήσει ακόμη και σε μια περιορισμένη ρωσική πυρηνική βόμβα με επιδεικτική στρατιωτική ισχύ. Ο Πούτιν δεν θέλει να ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους. Αν ανταποδώσει τα ATACMS πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, πιθανότατα θα το κάνει με περισσότερες επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου.

Αυτό που ο Τραμπ Τζούνιορ και άλλα μέλη της μεταβατικής ομάδας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται είναι ότι ο Μπάιντεν, με την απόφαση για τα ATACMS, έκανε στον διάδοχό του μια στρατηγική χάρη. Απάντησε στην κλιμάκωση του Πούτιν με μετρημένο τρόπο και έκανε τους Ουκρανούς κάπως ισχυρότερους απέναντι στην επικείμενη ρωσική επίθεση. Αυτό το βήμα γλιτώνει τον Τραμπ από το να χρειαστεί να κλιμακώσει αργότερα και αντ’ αυτού του δίνει «χαρτιά» για να διαπραγματευτεί ξανά από το νέο χρόνο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μια εναλλακτική θεωρία σχετικά με την άδεια χρήσης των ATACMS είναι ότι αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του Μπάιντεν να «θωρακίσει» την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Τραμπ. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιταχύνει την υπόλοιπη βοήθεια ύψους 6 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο, για να μην τη διακόψει ο Τραμπ. Αλλά ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι δεν μπορείς να θωρακίσεις τίποτα απέναντι σε έναν επερχόμενο πρόεδρο που φημίζεται για την απρόβλεπτη φύση του.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα