Δευτέρα, 2 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Ο Τζο Μπάιντεν με συμφωνία «take it or leave it» στον Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν με συμφωνία «take it or leave it» στον Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Reuters

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα πριν αποχωρήσει από την εξουσία εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν και δημοσίευμα της Washigton Post, αποκαλύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει έτοιμη συμφωνία «take it or leave it» για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα μετά την ανεύρεση των έξι ομήρων της Χαμάς από τις δυνάμεις του Ισραήλ πλέον η ανάγκη για συμφωνία είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και το Κατάρ, εργάζονται εντατικά για την οριστικοποίηση μιας τελικής πρότασης «take it or leave it», που πρόκειται να παρουσιαστεί στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Χαμάς. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν ναυαγήσει η προσπάθεια για συμφωνία, τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος των αμερικανικών διαμεσολαβήσεων. 

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θεωρούσαν πως η ανεύρεση των 6 πτωμάτων δεν θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας. Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει συμφωνία με δολοφόνους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν λίγο πριν εντοπιστούν σε ένα τούνελ κάτω από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι από τους απαγωγείς τους, κάτι που δείχνει ότι η ανακάλυψη των σωμάτων τους δεν ήταν τυχαία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του, όπως ο Διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο προσπαθώντας να φέρουν Ισραήλ και Χαμάς σε μια συμφωνία. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και την εφαρμογή μιας προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα.

Οργή κατά Νετανιάχου

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση και οργή από τις οικογένειες των ομήρων, που απαιτούν αποφάσεις για την επιστροφή των αγαπημένων τους. 

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά του Νετανιάχου την Κυριακή (1.9.2024) αλλά και τη Δευτέρα.

Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, ο Ντένις Ρος, σχολίασε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γεχία Σινουάρ, δύσκολα θα αλλάξει στάση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ασκήσει πίεση πάνω του. Ωστόσο, η εντεινόμενη πίεση εντός του Ισραήλ μπορεί να εξαναγκάσει τον Νετανιάχου να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η Χαμάς κατηγόρησε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τους θανάτους των ομήρων και κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ με χρήματα και όπλα, απαιτώντας να πιέσει για τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας.

Όπως έγινε γνωστό ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την Κάμαλα Χάρις και τους Αμερικανούς διαπραγματευτές που εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή σήμερα Δευτέρα (2.9.2024).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις