Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον μεγάλο νικητή των Αμερικανικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (13/11/2024) στον Λευκό Οίκο
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη (10/11/2024) στο Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS «Face the Nation» (Ενώπιον του Έθνους), ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το κορυφαίο μήνυμα του Μπάιντεν θα είναι η δέσμευσή του να εξασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ θα μιλήσει επίσης με τον Τραμπ για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμα πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πει στο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει ότι χρειαζόμαστε να συνεχισθούν οι πόροι για την Ουκρανία και πέραν του τέλους της θητείας του», δήλωσε στο CBS.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξε ακόμα πως σήμερα η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και όχι το Ισραήλ.
Ο Σάλιβαν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα κρίνουν την πρόοδο που έχει κάνει το Ισραήλ σχετικά με μια επιστολή που έγραψαν τον περασμένο μήνα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Ειρήνη και όχι επιστροφή εδαφών» λέει το επιτελείο του Τράμπ
Πάντως σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση όσον αφορά την Ουκρανία θα είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.
Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη».
«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα δείξει σ’ εμάς ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε», δήλωσε. «Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου».
Ο Λάνζα δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι «η ειρήνη και να σταματήσει ο σκοτωμός. Αυτό που θα πούμε στην Ουκρανία είναι, ξέρετε τι βλέπετε; Τι βλέπετε ως ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη; Δεν είναι ένα όραμα για νίκη, αλλά ένα όραμα για ειρήνη. Και ας αρχίσουμε να κάνουμε την έντιμη συζήτηση», δήλωσε.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 έπειτα από μια εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου εξαπέλυσαν την εισβολή τους, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από 20% της ουκρανικής επικράτειας.
Ρωσία: Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει με την Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη
Θετική ένδειξη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
«Τα σημάδια είναι θετικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά (Σ.τ.Σ: τη σύγκρουση στην Ουκρανία) μέσω συμφωνιών. Και ότι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που οδηγεί στην ειρήνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του.