Ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό είχε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποδόσει την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση σε πρώην πιλότο επιθετικού ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού που έσωσε τέσσερις στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Γιατί το έκανε μερικά 24ωρα πριν ταξιδέψει στο Ανόι.
Ο Λάρι Τέιλορ, 81 ετών, αψήφησε τα εχθρικά πυρά για να σώσει ομάδα στρατιωτών παγιδευμένων κοντά στη Σαϊγκόν –τη σημερινή Πόλη Χο Τσι Μινχ– από δυνάμεις των Βιετκόνγκ τη 18η Ιουνίου 1968. «Αυτό είναι θάρρος, αυτή είναι η χώρα μας στα καλύτερά της», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο, περνώντας το παράσημο στον λαιμό του σμηναγού εν αποστρατεία, που πολέμησε στο Βιετνάμ.
Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξει ασφαλή δρόμο ώστε οι τέσσερις στρατιώτες να μπορέσουν να αποδράσουν, ο Λάρι Τέιλορ αγνόησε την ξεκάθαρη διαταγή που του δόθηκε να επιστρέψει στη βάση του.
Προσγειώθηκε υπό εχθρικά πυρά, προκειμένου οι στρατιώτες να ανέβουν στη βάση προσγείωσης και να κρατηθούν από τους εκτοξευτήρες ρουκετών στην άτρακτο του διθέσιου για να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Βιετνάμ την Κυριακή (10.09.2023), για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουέν Φου Τρογκ και άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησής του να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Η επίσκεψη έχει επίσης σκοπό να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να «ξεπεράσουμε την οδυνηρή κληρονομιά που μοιραζόμαστε», αυτή του πολέμου του Βιετνάμ, είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.