Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα καλούν τους Βρετανούς να φτιάξουν ένα από τα παραδοσιακά φαγητά που θα καταναλωθούν μαζικά στους εορτασμούς της τελετής στέψης χωρίς κρέας, σε μια παραλλαγμένη συνταγή τάρτας που δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους στα social media σήμερα (17.4.2023) πριν την τελετή στέψης.
Πρόκειται για την «Τάρτα της Στέψης» (Coronation Quiche), η οποία αναμένεται να καταναλωθεί μαζικά στα Μαζικά Γεύματα (Big Lunches) που αναμένονται να γίνουν το Σαββατοκύριακο της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στις 6 και 7 Μαΐου στη Βρετανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρωτότυπη συνταγή της «Τάρτας της Στέψης» περιέχει κοτόπουλο και λαρδί, ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν λαχανικά και βούτυρο ή μαργαρίνη, αφού είναι γνωστός για τον ακτιβισμό του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και έχει μιλήσει για τις επιπλοκές της μαζικής κατανάλωσης κρέατος.
Ο βασιλιάς Κάρολος είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια ότι ακολουθεί vegetarian διατροφή δύο ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή δεν καταναλώνει κρέας και ψάρι, ενώ μία από τις ημέρες της εβδομάδας τρώει vegan, δηλαδή δεν καταναλώνει οποιοδήποτε προϊόν ζωικής προέλευσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συγκεκριμένη τάρτα ήταν ένα από τα αγαπημένα πιάτα της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο σερβιριζόταν στα μεσημεριανά γεύματα του Μπάκιγχαμ για πολλά χρόνια. Έτσι, είναι ένας τρόπος για τον βασιλιά Κάρολο να τιμήσει τη μνήμη της αλλά να στείλει και το μήνυμά του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γενικότερα, η τάρτα κις είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της γαλλικής κουζίνας, ωστόσο η παραλλαγή των Βρετανών περιέχει ένα αμιγώς βρετανικό συστατικό, το τυρί τσένταρ. Η πιο δημοφιλής μορφή της είναι η Κις Λορέν (Quiche Lorraine).
Η συνταγή
Σύμφωνα με τη βρετανική Metro, οι σεφ του βασιλιά Καρόλου έδωσαν στη δημοσιότητα τη συνταγή για την «Τάρτα της Στέψης». Σε περίπτωση, λοιπόν, που θέλετε να γιορτάσετε τη στέψη του βασιλιά Καρόλου ή απλώς να τη δοκιμάσετε, αρχικά θα χρειαστείτε φόρμα πλάτους 20 εκ., λαδόκολλα και μπάλες διανομής θερμότητας (baking beans).
Συστατικά
- 125 ml γάλα
- 175 ml παστεριωμένη double cream
- 2 μέτρια αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
- 100 γρ τριμμένο τυρί τσένταρ
- 180 γρ σπανάκι μαγειρεμένο, ελαφρώς ψιλοκομμένο
- 60 γρ μαγειρεμένα κουκιά (ή σόγια)
- Ένα κομμάτι έτοιμη ζύμη 250 γρ ή φτιάξτε το δικό σας με 125 γρ απλό αλεύρι, 25 γρ κρύο βούτυρο σε κύβους, 25 γρ λαρδί και 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Εάν φτιάχνετε τη ζύμη από την αρχή: κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέστε τα λιπαρά προϊόντα και ζυμώστε το μείγμα χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι να αποκτήσει μια αμμώδη υφή σαν τριμμένη φρυγανιά.
Προσθέστε λίγο λίγο το γάλα και χτυπήστε τα υλικά να γίνουν ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.
Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο σας και ανοίξτε τη ζύμη σε κύκλο λίγο μεγαλύτερο από το πάνω μέρος της φόρμας και με πάχος περίπου 5 χιλιοστά.
Στρώστε τη ζύμη στη φόρμα, προσέχοντας να μην υπάρχουν τρύπες γιατί το μείγμα μπορεί να τρέξει έξω από αυτή.
Σκεπάστε και αφήστε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Στρώστε λαδόκολλα στη φόρμα, προσθέστε τα φασόλια και ψήστε τα σκεπασμένα για 15 λεπτά, πριν αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και τα baking beans.
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
Χτυπήστε μαζί το γάλα, την double cream, τα αυγά, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα [η ποσότητα δεν διευκρινίζεται, αλλά η metro συνιστά μια υγιεινή πρέζα αλάτι και πιπέρι].
Σκορπίστε το 1/2 του τριμμένου τυριού στη βάση που ψήνεται σκεπασμένη, ρίξτε από πάνω το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα φασόλια και τα μυρωδικά και μετά περιχύστε με το υγρό μείγμα.
Εάν χρειάζεται, ανακατέψτε απαλά το μείγμα για να εξασφαλίσετε ότι η γέμιση είναι ομοιόμορφα διασκορπισμένη, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τη ζύμη.
Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το μείγμα και αποκτήσει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα.