«Οι Ευρωπαίοι υποχωρούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Le Soir όπου αναφέρεται ότι το ΔΝΤ βγαίνει σίγουρα νικητής, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, στη διαμάχη του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Επιτροπή και ΕΚΤ) γύρω από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας με χρονικό ορίζοντα το 2018.
Συνεχίζοντας επισημαίνει πως ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, το Ταμείο διαφωνεί, προτάσσοντας δύο επιλογές: είτε μείωση των στόχων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση περαιτέρω μείωση του χρέους της, είτε λήψη πρόσθετων μέτρων από την Αθήνα, για τα οποία, ωστόσο, δεν έχει υπογράψει στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου διάσωσης. Η Ελλάδα μάλιστα, συνεχίζει η εφημερίδα, καλείται να νομοθετήσει άμεσα, διαφορετικά το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ, σε περίπτωση που τελικά επιτύχει τους στόχους της, ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός θα ακυρώσει όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι καλές, αφού έχει υπερβεί τους στόχους της για το 2016, αλλά παρόλα αυτά «δεν εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη συνεδρίαση, μια και κανένας υπουργός δε μίλησε για την υπόθεσή της».
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Mισέλ Σαπέν, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πολιτικά αντίθετος στην εκ των προτέρων νομοθέτηση, ενώ, από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται πτωτικά στις δημοσκοπήσεις, έχοντας ταυτόχρονα πολύ μικρή πλειοψηφία στη Βουλή. Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, η παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται αδιαπραγμάτευτη, ενώ η Γερμανία, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αρνείται να συνεχίσει χωρίς το Ταμείο. Όσο το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει επίσημα τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, προσθέτει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι δεν κρίνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν προς το παρόν παγώσει οι εκταμιεύσεις, τη στιγμή που δεν απέχουν πολύ οι προθεσμίες αποπληρωμής.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα σημειώνει ότι, για να πειστεί το ΔΝΤ, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει η ευρωζώνη να συζητήσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας ότι τα περιθώρια είναι στενά, δεδομένων διαφόρων εθνικών προθεσμιών που είναι καθοριστικές μέσα στο 2017 και ιδιαίτερα όσον αφορά τη Γερμανία, η οποία αρνείται να εντάξει την ελληνική υπόθεση στην προεκλογική εκστρατεία.
«Οι πιστωτές ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα», είναι εξάλλου ο τίτλος δημοσιεύματος στον EUobserver, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ο Μοσκοβισί δήλωσε στον EUobserver ότι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα συμφωνήσουν σύντομα σχετικά με τις προϋποθέσεις επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσουν μια συμφωνία για το επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας πριν ξεκινήσουν οι προεκλογικές περίοδοι στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ίσως δε και στην Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ