Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ο χειμώνας επέστρεψε σε Γαλλία και Ισπανία

Τα παιδιά παίζουν με το χιόνι. Τα προβλήματα όμως στους δρόμους πολλά. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα παιδιά παίζουν με το χιόνι. Τα προβλήματα όμως στους δρόμους πολλά. ΦΩΤΟ REUTERS

Αντιμέτωπες με τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς παραμένουν Ισπανία και Γαλλία.

Τι κι αν ήρθε ο Μάρτης που ημερολογιακά βρίσκεται στην άνοιξη, ο χειμώνας επέστρεψε δυναμικά σε Γαλλία και Ισπανία.

Η πυκνή χιονόπτωση που έπληξε τη Βαρκελώνη τις τελευταίες ώρες έφερε σωρεία προβλημάτων. Τουλάχιστον 30 επαρχίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ 100.000 άτομα εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται για την βαρύτερη χιονόπτωση που έκπληξε την πρωτεύουσα της Καταλωνίας τα τελευταία 25 χρόνια. Σχολεία έκλεισαν και εκτιμάται ότι 142 χιλιάδες μαθητές έχασαν τα μαθήματά τους. 

Βαρκελώνη - ΦΩΤΟ REUTERS

Προβλήματα στους δρόμους της Ισπανίας. ΦΩΤΟ REUTERS

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στα οδικά δίκτυα της χώρας. Υπό λευκό κλοιό και η Βαλένθια, ενώ ο δρόμος που ενώνει τη Μαδρίτη με το Μπούργκος έκλεισε. Πτήσεις αναβλήθηκαν ή αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλες πόλεις από εκείνες που κατευθύνονταν. 

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε αλλά η κατάσταση παρέμεινε χαοτική και την Τετάρτη στον αυτοκινητόδρομο AP-7,κοντά στα γαλλικά σύνορα. Στην ισπανική πλευρά παραμένουν ακινητοποιημένα χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα ενώ το μποτιλιάρισμα φθάνει τα 20 χιλιόμετρα.

Τα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να πλήττουν και το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων. Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα παραμένουν κλειστοί 11 δρόμοι.
Την ίδια ώρα, στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, ο συναγερμός έχει φτάσει στο «κίτρινο» εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.  Στις παραθαλάσσιες περιοχές τα κύματα προκάλεσαν προβλήματα, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Γρανάδα, την Αλμερία και το Κάντιθ. 

Γαλλία, ΦΩΤΟ REUTERS

Σοβαρά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις προκλήθηκαν και στη Γαλλία και μάλιστα προκάλεσαν το κλείσιμο των συνόρων με την Ισπανία. Στην περιοχή των δυτικών Πυρηναίων, 2.000 άνθρωποι που ταξίδευαν είτε με τρένο είτε με λεωφορείο αποκλείστηκαν όλη τη νύχτα και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε γυμναστήρια και άλλους κλειστούς χώρους σε γειτονικές περιοχές. 

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη βόρεια Ιταλία ενώ στη νότια ισχυρές βροχές που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις και κλείσιμο του αεροδρομίου Μαρκόνι της Μπολώνιας. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη εκατοντάδες άτομα αποκλείστηκαν από το χιόνι στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ρώμης και Λ’Ακουιλα. Χιόνισε και στη Βενετία ενώ ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα σάρωσαν την περιοχή.

Διαβάστε επίσης 
Στα λευκά η Βουλγαρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε