Αποφάσεις όπως η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, δικαιολογώντας έτσι τους πολίτες που δεν εμπιστεύονται πλέον την τρόικα.
«Ο χρόνος της τρόικας τελείωσε», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ σε συνεντεύξεις τις οποίες παραχώρησε στις εφημερίδες Real News και Καθημερινή της Κυριακής. Η κα Ρέντινγκ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλέον τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αναλάβει τα προγράμματα διάσωσης, ενώ υποστηρίζει ότι δικαίως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τρόικα, καθώς δεν μπορεί κρίσιμες αποφάσεις, όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
«Είμαστε ευγνώμονες (για την συνδρομή του ΔΝΤ στην αρχή της κρίσης), αλλά αυτό το σχήμα έχει πια ολοκληρώσει την διαδρομή του. Δεν υπάρχει επείγουσα κατάσταση. Τώρα η ΕΕ έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Για αυτό λέω: ο χρόνος της τρόικας τελείωσε. Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη και πρόθυμη να λύσει μόνη τα προβλήματά της – με τον ευρωπαϊκό τρόπο, με δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», είπε η κα Ρέντινγκ στην Real News, θέτοντας ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.
«Πρόκειται και για ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τρόικα. Και έχουν δίκιο: Ουσιαστικές αποφάσεις, εάν π.χ. πρέπει να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο με την Κομισιόν σε εξέχοντα ρόλο», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και εξήγησε ότι η μετάβαση αυτή δεν θα είναι ζήτημα εβδομάδων ή μηνών. «Η μείζων αυτή αλλαγή πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει σωστά. Το επόμενο έτος θα προωθήσουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Τότε θα είναι ο καιρός να επιλέξουμε πότε θα βάλουμε τέλος στην τρόικα και θα θεσμοθετήσουμε μια πιο δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε η κα Ρέντινγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.
Η ίδια τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, με δύο κοινοβουλευτικά σώματα –το Ευρωκοινοβούλιο και την Γερουσία των κρατών μελών– και μια ισχυρή κυβέρνηση, την Επιτροπή, η οποία θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην έξαρση φαινομένων λαϊκισμού λόγω της κρίσης, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «σε καιρούς κρίσης, είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα του λαϊκισμού» και προειδοποίησε όλους όσοι αρέσκονται σε αυτή την τακτική ότι «ο λαϊκισμός και ο φθηνός εθνικισμός δεν θα δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ούτε αποτελούν απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας και η Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας, η κα Ρέντινγκ επανέλαβε στη Real News ότι «οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον» κι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικώς με το εάν και κατά πόσον οι υφιστάμενες συμφωνίες για μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ καλύπτουν πλέον τις πραγματικές ανάγκες, ενώ τόνισε ότι το σκάνδαλο με το σύστημα παρακολούθησης των επικοινωνιών PRISM ανέδειξε την θεμελιώδη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος, καθώς στις ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση δεδομένων εκτός εάν για κάποιον λόγο απαγορεύεται, ενώ στην Ευρώπη απαγορεύεται, εκτός εάν έχει δοθεί ειδική άδεια.