Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Ο Ζάεφ κάνει… πάρτι σε όλη τη “Μακεδονία” για την είσοδο στο ΝΑΤΟ – Video

Ο Ζάεφ κάνει… πάρτι σε όλη τη “Μακεδονία” για την είσοδο στο ΝΑΤΟ – Video

Ένα μεγάλο πάρτι σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ διοργανώνει για το Σάββατο 14 Ιουλίου ο Ζόραν Ζάεφ για να γιορτάσει, έτσι, την πρόσκληση που έλαβε η χώρα του να γίνει το 30 μέλος του ΝΑΤΟ. Μπαράζ αναρτήσεων και… συνεντεύξεων από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, που δεν απέφυγε τις προκλήσεις.

Και δεν τις απέφυγε γιατί σε κάθε ποστάρισμα, σε κάθε δήλωση ακόμα και στην αφίσα που φτιάχτηκε για το… πάρτι του Σαββάτου κυριαρχεί μια λέξη: “Μακεδονία”. Για τον Ζόραν Ζάεφ δεν υπάρχει ούτε FYROM ούτε “Βόρεια Μακεδονία”…

Στο ΝΑΤΟ μπήκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έγραψε στο twitter, το ίδιο επανέλαβε και στη δήλωσή του προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο… αναφέρει και η αφίσα για το “πάρτι” του Σαββάτου.

«Αυτό το Σάββατο, 14 Ιουλίου, ενωνόμαστε για να γιορτάσουμε την ιστορική επιτυχία της “Μακεδονίας”. Αρχίζουμε μια νέα ιστορία με την πρόκληση μέλους από το ΝΑΤΟ και την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.» αναφέρει η… πρόκληση στο πάρτι που ανέβηκε στο twitter.

Ζάεφ: Μακεδόνες, ελάτε να γιορτάσουμε

Μαζί με την… πρόσκληση, ο Ζόραν Ζάεφ ανέβασε κι ένα video με το μήνυμά του στους πολίτες της χώρας του. Της “Μακεδονίας”. Προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα των εργασιών στις Βρυξέλλες, σε πανηγυρικό τόνο φυσικά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του:

«Αγαπητοί πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας,

Από σήμερα, η Μακεδονία πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν μια σπουδαία επιτυχία. Συγχαρητήρια Μακεδονία!

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μας δώσει πρόσκληση για να γίνουμε το 30 μέλος της Συμμαχίας.

Λάβαμε πρόσκληση να γίνουμε σύμμαχοι των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Αυτή είναι μια πρόσκληση για πλήρη ένταξη σε μια συμμαχία για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο.

Ζούμε μια ακόμα σπουδαία μέρα. Αναγνωρίζουμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους, τις κοινές μας αξίες και ελπίδες.

Ας συνεχίσουμε λαμβάνοντας την επόμενη μεγάλη απόφαση όταν θα πούμε “ναι”, για το μέλλον μας. Ναι για το μέλλον της Μακεδονίας.

Αγαπητοί πολίτες,

Ας καλώ το Σάββατο, 14 Ιουλίου, να γιορτάσουμε μαζί σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει εορτασμούς σε 15 πόλεις, όπου θα συγχαρούμε αλλήλους με παραδοσιακή μουσική γιατί πάμε μπροστά καθώς η Μακεδονία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και κάνει βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

“Ζητήσαμε από την Ελλάδα να μην κάνει δημοψήφισμα”

Το βράδυ της Τετάρτης (11.07.2018) λίγο μετά την ανακοίνωση ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ συμμετείχε σε debate για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ. Για τη συμφωνία με την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα της χώρας του.

Όταν ρωτήθηκε πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας που (όπως είπε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης) “εξελέγη ως το “κακό αγόρι της Ευρώπης” κατάφεραν να φτάσουν στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι δεν ήταν εύκολο και πως το γεγονός ότι η αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αντιδρούν… “copy paste”, δείχνει ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και για τις δυο πλευρές.

Τόνισε πως ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν νοιάζονται για το πολιτικό κόστος αλλά μόνο για το μέλλον. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, είπε και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της ταυτότητας και το νέο όνομα της χώρας του (το οποίο δεν… χρησιμοποιεί). Σημείωσε ότι υπήρξε θέληση για συμβιβασμό και έτσι ήρθε η συμφωνία.

«Το θέμα της ονομασίας ήταν ένα τείχος ανάμεσά μας. Τώρα νομίζω ότι κινήσαμε βουνά και δείξαμε στους γείτονές μας και σε όλο τον κόσμο πως ακόμα και ένα τέτοιο θέμα μπορεί να λυθεί», σημείωσε. Αποκάλυψε δε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχε ζητήσει από την Ελλάδα να μην θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.

«Υπάρχουν υποχρεώσεις και από τις δυο πλευρές. Εμείς, ζητήσαμε από την Ελλάδα να μην κάνει δημοψήφισμα και μας ζήτησαν να ολοκληρώσουμε πρώτα όλα τα βήματα στη χώρα μας και μετά να ψηφιστεί η συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Το επόμενο βήμα για εμάς είναι το δημοψήφισμα, στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Μετά πρέπει να είναι η συνταγματική αλλαγή, χρειαζόμαστε 90 με 100 μέρες για αυτή την αλλαγή βάσει του κανονισμού της Βουλής και μετά η ψήφιση από την ελληνική Βουλή».

Επανέλαβε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ πιστεύει ότι θα κάνουν δεκτή τη συμφωνία με μεγάλο ποσοστό στο δημοψήφισμα και επιτέθηκε στον Γκιόργκι Ιβανόφ λέγοντας πως «δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία» και δεν υπέγραψε την ιστορική συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις