Βήμα προς τα πίσω φαίνεται πως κάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο ουκρανός πρόεδρος δεν θα ανάψει το «πράσινο φως», τουλάχιστον προς το παρόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ουκρανική πηγή που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τη συμφωνία για τα ορυκτά αξίας 500 δισ. δολαρίων, καθώς η Ουκρανία βλέπει «έναν αριθμό προβληματικών ζητημάτων» στο προσχέδιο της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το Skynews.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι η συμφωνία ήταν κοντά, αλλά μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο Sky News ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία.
Η ουκρανική πηγή είπε: «Η συμφωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να υπογραφεί, υπάρχουν ορισμένα προβληματικά ζητήματα και με την τρέχουσα μορφή του σχεδίου, ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να την αποδεχτεί. Σήμερα, τα προσχέδια δεν αντικατοπτρίζουν μία εταιρική σχέση στη συμφωνία και περιέχουν μόνο μονομερείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας».
Οι διαπραγματευτές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει στις ΗΠΑ μερίδιο από τα κρίσιμα ορυκτά στην Ουκρανία, μετέδωσε και το Bloomberg, ενώ το μέχρι τώρα σχέδιο της συμφωνίας «δεν είναι αυτό που θα αποδεχόταν ο πρόεδρος Ζελένσκι», σύμφωνα με πηγές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το προσωρινό «πάγωμα» από την πλευρά της Ουκρανίας έρχεται λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι κοντά στη συμφωνία με το Κίεβο για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
«Θα υπογράψουμε μία συμφωνία, ελπίζουμε στο επόμενο αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (21.02.25) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει την εξασφάλιση του 50% των εσόδων από τις άδειες εκμετάλλευσης των ορυκτών και άλλων εσόδων, κάτι που θα παραβίαζε την ουκρανική νομοθεσία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο κάλυπτε επίσης έσοδα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιμάνια, σύμφωνα με το ABC News.