Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα (17/12/2024) έκκληση για «βιώσιμη ειρήνη» στη διάρκεια μιας συνάντησης αξιωματούχων από δέκα ευρωπαϊκές χώρες στο Ταλίν της Εσθονίας, εκτιμώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει το επόμενο έτος.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το ερχόμενο έτος μπορεί να είναι το έτος του τέλους αυτού του πολέμου στην Ουκρανία, και πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτό να γίνει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Και πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη με τρόπο που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν να μην μπορεί πλέον να τη σπάσει, μια ειρήνη που δεν θα είναι μόνο μία παύση, αλλά μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μια δήλωση μέσω βιντεοσύνδεσης προς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force – JEF).
Η JEF είναι ένας συνασπισμός δέκα χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας και περιλαμβάνει τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, οι οποίες συνδέονται γύρω από επιχειρησιακά ζητήματα άμυνας στη βόρεια Ευρώπη.
Οι χώρες αυτές δεσμεύονται να παράσχουν περισσότερα από 12 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το επόμενο έτος, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.
«Μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη απαιτεί τη συνολική και άνευ όρων αποχώρηση όλων των δυνάμεων και όλων των ρωσικών στρατιωτικών μέσων από το σύνολο του εδάφους της Ουκρανίας, εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφεραν σήμερα στην ανακοίνωση.
Οι πληροφορίες για τη διοργάνωση συνομιλιών για την ειρήνη πληθαίνουν ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Η επιθυμία αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο και στην Ευρώπη, όπου εκφράζονται φόβοι ότι η Ουκρανία μπορεί να ωθηθεί να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα.