Κόσμος

Οι αμερικανικές εκλογές σε αριθμούς – Οι ημερομηνίες, οι πολιτείες – “κλειδιά” και οι δαπάνες που προκαλούν…. ίλιγγο

Οι αμερικανικές εκλογές είναι φέτος από πολλές απόψεις πρωτοφανείς και δεν έχουν πάψει να σπάνε ρεκόρ.

Πρώιμη και εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία, διαφημιστικές δαπάνες και φυσικά… κορονοϊός είναι αυτά που συνθέτουν το “παζλ” αυτή τη φορά.

Οι ημερομηνίες

3 Νοεμβρίου. Είναι η ημερομηνία των εκλογών για την προεδρία, την Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ. Διεξάγονται παραδοσιακά την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του μήνα.

10 πολιτείες κλειδιά

Η προεδρία θα παιχτεί σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό.

Κογκρέσο

Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των αμερικανών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο μαγικός αριθμός “270”

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ η πρώιμη ψηφοφορία

Διακόσια τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, μια ψηφοφορία που συχνά χαρακτηρίζεται από σημανική αποχή. Όμως στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί ισχυρή συμμετοχή.

Η πρώιμη ψηφοφορία έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί.

6,6… δισ. δολάρια για προεκλογική δαπάνη

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 2 δισεκ. περισσότερα απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα