Site icon NewsIT
13:23 | 15.12.14

Οι απειλές για την ανθρωπότητα – Πώς θα μπορούσε να έρθει το τέλος του κόσμου

Οι απειλές για την ανθρωπότητα – Πώς θα μπορούσε να έρθει το τέλος του κόσμου
Newsit Newsroom

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημάνει το τέλος του Terminator. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται τόσο ο Stephen Hawking όσο και ο Elon Musk. Η ανθρωπότητα δεν έχει να φοβάται τις στρατιές ρομπότ, αλλά ένα γεγονός που ονομάζεται "Μοναδικότητα".

Η “Μοναδικότητα”, σύμφωνα με επιστήμονες βρίσκεται μόνο δεκαετίες μακριά, θα έρθει με την έκρηξη των μηχανών νοημοσύνης.

Ποιες όμως άλλες απειλές γνωρίζουμε για την ανθρωπότητα; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει τις απαντήσεις ο Dr Karl Kruszelnicki.

1. Κλιματική Αλλαγή

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά ανόητοι για να μην αναγνωρίσουμε την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Οι πρόσφατες μελέτες άλλωστε δείχνουν πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2-4 βαθμούς, κάτι που θα σημάνει δραματική αλλαγή στο περιβάλλον.

Ο καθηγητής Will Steffen προειδοποίησε ότι η οικονομική ζημία θα είναι τόσο μεγάλη όσο και η φυσική καταστροφή.

“Μιλάμε για την απώλεια των παραλιών, της ιδιοκτησίας, των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων για την οικονομία μας”, υπογράμμισε.

Αυτό μάλλον δεν θα σημάνει το τέλος για την ανθρωπότητα, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους και οι καιριές μεταβολές θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία της γεωργίας.

2. Πυρηνικός πόλεμος

Ο Dr Karl σημειώνει πως αν και από τα 50.000 πυρηνικά όπλα έχουμε φτάσει στα 16.000 σε όλο τον κόσμο, ένα ατύχημα σε μια μεγάλη πόλη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν και ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες δεν θα καταστρέψει τα πάντα, θα μας οδηγήσει σε έναν πυρηνικό χειμώνα. Όχι μόνο από την άμεση βλάβη ή την ακτινοβολία. Η Γη θα γίνει πιο “ψυχρή”, το στρώμα του όζοντος θα καταστραφεί και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι οι καλλιέργειες δεν θα είναι εύκολο να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα αυτού θα διαρκούσε για έως και 20 χρόνια.

3. Το “Επεισόδιο του Κάρινγκτον”

Πίσω στο 1859 καταγράφηκε το “επεισόδιο του Κάρινγκτον”, της ισχυρότερης ηλιακής καταιγίδας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αν το ίδιο περιστατικό συμβεί σήμερα, ο Dr Karl επισημαίνει πως θα επικρατήσει χάος. Το 10% περίπου των δορυφόρων που εργάζονται σε τροχιά, όπως σημειώνει, θα σταματήσει να λειτουργεί.

Οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να δώσουν χρήματα, ενώ τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθούν σε κίνδυνο.

Ένα συμβάν ανάλογο του “επεισοδίου του Κάρινγκτον”, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 500 χρόνια, θα μπορούσε να καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής.

4. Αστεροειδείς

Αν δεν έχουμε ήδη καταστρέψει τη Γη από μόνοι μας, τότε ναι θα μπορούσαμε να εξουδετερωθούμε από τους αστεροειδείς.

Τον Ιούνιο ένας αστεροειδής λίγο έλειψε να χτυπήσει τη Γη. Αν είχε συμβεί, όπως σημειώνει ο Dr Karl, τότε οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

“Θα απαιτούνταν σημαντικές εκκενώσεις στη βόρεια και τη νότια Αμερική, την Ασία, τη Ρωσία και την Αυστραλία”, υπογραμμίζει.

Αστρονόμοι και επιστήμονες έχουν απευθύνει εκκλήσεις για τη δημιουργία παγκόσμιου συστήματος προειδοποίησης σε περίπτωση που ένας τεράστιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη.

Ένα τέτοιο σύστημα επισημαίνουν ότι θα μας έδινε χρόνο ώστε να με κάποιο “χτύπημα” να του αλλάξουμε την πορεία.

5. Ζόμπι

Τα ζόμπι, πέρα από έναν πυρηνικό πόλεμο, είναι ο αγαπημένος “εχθρός” της ανθρωπότητας για το Χόλιγουντ.

Είτε από ένα κακό εμβόλιο είτε από μια περίπτωση λύσσας, οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φάνε ο ένας τον άλλο και θα μετατραπούν έτσι σε ζόμπι. Η πιθανότητα όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστη.

Αν με κάποιον τρόπο καταφέρουμε να επιβιώσουμε από όλα αυτά, ο Dr Karl επισημαίνει πως σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η Γη θα είναι πολύ καυτή για να επιβιώσει οποιοδήποτε είδος ζωής, ενώ σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ο ήλιος θα γίνει ένας “κόκκινος γίγαντας” που θα καταπιεί τη Γη και τον Άρη.

Πηγή: News.com.au

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version