Η Αυστραλία εξετάζει μέτρα για να αναγκάζει τους μετανάστες να ζουν επί πολλά χρόνια σε αγροτικές περιοχές και σε απομακρυσμένες πόλεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η μετανάστευση αναμένεται να είναι μεγάλο ζήτημα στις επόμενες εκλογές και το σχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να περιορίσει τα προβλήματα υποδομών στις πόλεις που ταλανίζονται από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Οι επικριτές του μέτρου όμως ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες για την παροχή βίζας θα οδηγήσουν σε ελλείψεις εξειδικευμένων εργατών.
Σχεδόν το 70% των 186.000 μεταναστών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι στην Αυστραλία έφτασαν στη χώρα με βίζα εξειδικευμένου εργάτη και σχεδόν όλοι εγκαταστάθηκαν στο Σίδνεϊ ή τη Μελβούρνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιορισμός στο πού μπορούν να εγκαθίστανται εφόσον πάρουν βίζα εξειδικευμένου εργάτη.
Πονοκέφαλος για εξειδικευμένους μετανάστες
Το νέο σχέδιο θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των μεταναστών που έχουν κάποια εξειδίκευση και αναζητούν εργασία. Θα ορίζει πέντε πόλεις, το Ντάργουιν, το Περθ, το Χόμπαρτ, την Αδελαϊδα και την Καμπέρα, ως περιφερειακά κέντρα όπου θα εγκαθίστανται οι μετανάστες.
Κάποια περιφερειακά κέντρα και πολιτικοί από αγροτικές περιοχές ζητούν εδώ και χρόνια πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωση των πόλεών τους.
«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την πληθυσμιακή πίεση στις τρεις μεγάλες πόλεις και να συμβάλλουμε στη πιο γρήγορη ανάπτυξη των μικρότερων πολιτειών και περιοχών», δήλωσε ο Άλαν Τατζ υπουργός αρμόδιος για την Αστική Υποδομή και τον Πληθυσμό σε ομιλία του από τη Μελβούρνη.
Ο Τατζ δεν διευκρίνισε πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, όμως πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνει κίνητρα.
Αξιωματούχος από το γραφείο του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξήγησε ότι οι μετανάστες ίσως να μην μπορούν να εγκαθίστανται στις μεγαλύτερες πόλεις για έως και πέντε χρόνια.
Η μετανάστευση αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα στις ομοσπονδιακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν πριν τον Μάιο του 2019.
Δημοσκόπηση του ReachTell που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 63% των κατοίκων του Σίδνεϊ που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι στηρίζει την επιβολή περιορισμών στην εγκατάσταση μεταναστών στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, έχει υιοθετήσει μια σειρά λαϊκιστικές πολιτικές από τον Αύγουστο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.
«Οποιαδήποτε πολιτική αφορά στη διανομή μεταναστών θα έχει απήχηση. Θα είναι δημοφιλής με τους ψηφοφόρους», εκτίμησε ο Χέιντον Μάνινγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Flinders.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ