Site icon NewsIT

Οι δαπάνες για τα πυρηνικά αυξήθηκαν το 2021 – Αύξηση για ΗΠΑ και Κίνα, μείωση για την Βόρεια Κορέα

14.06.2022 | 11:12
Οι δαπάνες για τα πυρηνικά αυξήθηκαν το 2021 – Αύξηση για ΗΠΑ και Κίνα, μείωση για την Βόρεια Κορέα

Οι δαπάνες των χωρών οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά αυξήθηκαν κατά 9% το 2021, φθάνοντας τα 82,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN). 

Μόνο οι ΗΠΑ δαπάνησαν 44,2 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματός τους για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους την περασμένη χρονιά, ποσό αυξημένο κατά 12,7% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ η Κίνα αφιέρωσε 11,7 δισ. (+10,4%) στον ίδιο σκοπό, σύμφωνα με την έκθεση για τα πυρηνικά.

Οι προϋπολογισμοί που προβλέφθηκαν στη Ρωσία (8,6 δισ.), στη Γαλλία (5,9 δισ.) και στη Βρετανία (6,8 δισ.) για τα πυρηνικά όπλα ήταν ελαφρά αυξημένοι, επισημαίνει η ICAN, που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017 διότι εργάστηκε ακούραστα προκειμένου να καταρτιστεί η σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από 59 κράτη — ωστόσο κανένα τους δεν είναι πυρηνική δύναμη.

Το Πακιστάν αφιέρωσε 1,1 δισ. δολάρια για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, έναντι 1 δισ. το προηγούμενο έτος, ενώ η Ινδία μείωσε τις δαπάνες της στο πεδίο αυτό στα 2,3 δισ. (έναντι 2,5 το 2020), σύμφωνα με την έκθεση.

Το Ισραήλ –η μόνη χώρα του κλειστού κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων που δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ επίσημα πως διαθέτει πυρηνικά όπλα– δαπάνησε 1,2 δισ. ποσό ίσο με αυτό της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την ICAN.

Μείωση για την Βόρεια Κορέα

Η ίδια υπολογίζει ότι οι δαπάνες της Βόρειας Κορέας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα το 2021 έφθασαν τα 642 εκατ. δολάρια, έναντι 700 εκατ. το 2020.

Τα χρήματα των φορολογουμένων επέτρεψαν να συναφθούν νέες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες (ύψους 30,2 δισεκ. συνολικά), ώστε να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων, και αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες με τη σειρά τους αγόρασαν τις υπηρεσίες κέντρων μελετών και ομάδων πίεσης για να υπερασπιστούν τη χρησιμότητα των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία καταγγέλλει αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Η έκθεση αυτή απλούστατα «δείχνει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε», σχολίασε η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, η συντονίστρια ερευνών στην ICAN. «Οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα δαπάνησαν 6,5 δισ. δολάρια επιπλέον το 2021 και δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν μια πυρηνική δύναμη να εξαπολύσει πόλεμο στην Ευρώπη», πρόσθεσε δηκτικά η κυρία Σάντερς-Ζάκρε, αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ τον πολυμερή πυρηνικό αφοπλισμό», πρόσθεσε η ίδια.

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version