Κόσμος

Οι δασμοί Τραμπ κάνουν τις Φιλιππίνες το νέο «hot spot» για βιομηχανικές επενδύσεις

Προσελκύουν εργοστάσια που φεύγουν από Κίνα και Βιετνάμ, σύμφωνα με τους New York Times

Μουδιασμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται. Την ώρα που οι χώρες της Ασίας βρίσκονται σε κρίση λόγω των νέων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, οι Φιλιππίνες βλέπουν την όλη κατάσταση ως μία μοναδική ευκαιρία για να εξελιχθούν σε νέο «hot spot» για βιομηχανικές επενδύσεις, προσελκύοντας εργοστάσια που εγκαταλείπουν την Κίνα και το Βιετνάμ.

Στον απόηχο των νέων εμπορικών μέτρων του Ντόναλντ Τραμπ με δασμούς 104% στην Κίνα και με τις περισσότερες οικονομίες να κλυδωνίζονται, οι Φιλιππίνες – χάρη στη μικρότερη εξάρτησή τους από τη μεταποίηση και σε δασμούς σημαντικά χαμηλότερους από τους γείτονές τους – αναδύονται απροσδόκητα ως καταφύγιο για τη βιομηχανία, προσελκύοντας επενδύσεις και μεταφορές παραγωγής.

Για σχεδόν κάθε χώρα στην Ασία, ο τελευταίος γύρος σκληρών δασμών του προέδρου Τραμπ αποτελεί καταστροφή. Εκτός από τον Λίου Γκανγκ, ο οποίος βλέπει αυτή τη συγκυρία ως ευκαιρία να επενδύσει περισσότερο στο εργοστάσιό του στις Φιλιππίνες που παράγει ηλεκτρονικά είδη.

«Λέω στις εταιρείες: “Ελάτε στις Φιλιππίνες”», λέει στους New York Times ο Liu Gang που έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών στις Φιλιππίνες.

Οι αυστηρότεροι δασμοί του Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη (09.04.2025) και στοχεύουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και σε μερικούς από τους ανερχόμενους βιομηχανικούς ανταγωνιστές της στη Νοτιοανατολική Ασία: Βιετνάμ, Καμπότζη, Ταϊλάνδη και Ινδονησία. Τα μέτρα αυτά θα μετατρέψουν αυτές τις χώρες – που κάποτε ήταν οι πιο περιζήτητοι προορισμοί στην παραγωγή αυτοκινήτων, τσαντών, παπουτσιών και ηλεκτρονικών που αγοράζουν οι Αμερικανοί – σε μέρη που καμία εταιρεία δεν θα θέλει να βρίσκεται.

Και μετά υπάρχουν οι Φιλιππίνες…

Η νοτιοανατολική αυτή χώρα επίσης επλήγη από δασμούς, αλλά η οικονομική της εξάρτηση από τις υπηρεσίες και τη γεωργία την άφησε λιγότερο εκτεθειμένη στους αμοιβαίους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ που αποσκοπούν στην τιμωρία των οικονομιών της μεταποίησης και στην επιστροφή των εργοστασιακών θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα προϊόντα από τις Φιλιππίνες θα φορολογούνται με 17% – υψηλό ποσοστό, αλλά λιγότερο από το μισό από αυτό που επιβάλλεται στα προϊόντα από την Ταϊλάνδη και σχεδόν 1/3 λιγότερο από τους δασμούς στο Βιετνάμ.

Οι Φιλιππίνες ίσως είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «καλά νέα». Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή τους, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης των Φιλιππίνων δήλωσε ότι η επίδραση θα είναι «ελάχιστη», προσθέτοντας πως «ίσως προσελκύσουμε επενδυτές από χώρες που επηρεάζονται περισσότερο».

Ξαφνικά, οι Φιλιππίνες άρχισαν να εμφανίζονται στους χάρτες των εταιρειών που σπεύδουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα εργοστάσιά τους στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη.

Τουλάχιστον έξι εταιρείες με πελάτες στις ΗΠΑ έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες εβδομάδες με το εργοστάσιο του Λίου και με άλλα εργοστάσια στην επαρχία Μπατάνγκας, περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο νότια της Μανίλα. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δεσμευτεί να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκεί. Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη για μια χώρα που παραδοσιακά δεν είχε την ισχυρή βιομηχανική βάση που βοήθησε άλλες ασιατικές χώρες να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι προσωρινή. Χώρες όπως το Βιετνάμ επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για να αντιστρέψουν τους δασμούς, που απειλούν να καταστρέψουν τις οικονομίες τους. Οι Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές προκλήσεις: οι πρώτες ύλες, όπως το καουτσούκ και ο χάλυβας, είναι δύσκολες να προμηθευτούν και ακριβότερες σε σχέση με την Κίνα. Η κατασκευή εργοστασίων διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο, η χώρα διαθέτει νεανικό και μεγάλο εργατικό δυναμικό, με χαμηλό κόστος.

Οι αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες που προμηθεύει – όπως η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών Epson και η αμερικανική Emerson, που παράγει βιομηχανικό εξοπλισμό και έχει έδρα στο Σεντ Λούις — είχαν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα και να μεταφέρουν την παραγωγή τους. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Οι επιλογές για εργάτες ήταν περιορισμένες. Οι πρώτες ύλες όπως το αλουμίνιο κόστιζαν τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι στην Κίνα. Οι εργαζόμενοι δεν ήταν τόσο παραγωγικοί.

Ωστόσο, το κλίμα ήταν αισιόδοξο. «Οι Φιλιππίνες είναι όπως η Κίνα πριν από 15 χρόνια», δήλωσε ο Kevin Lee, διευθυντής πωλήσεων στην HYS Enterprise, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο στην Μπατάνγκας. Το φθηνό εργατικό δυναμικό βοήθησε. Στην Κίνα κοστίζει περίπου 820 δολάρια το μήνα να απασχολείς έναν εργαζόμενο, ενώ στις Φιλιππίνες το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 274 δολάρια, είπε ο Lee.

Η απόφαση να μεταφερθεί η παραγωγή από την Κίνα στις Φιλιππίνες απέδωσε αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα σε πάνω από 100%.

Εξαιτίας των ανησυχιών πελατών από χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ασταθείς εφοδιαστικές αλυσίδες και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ υπερδυνάμεων, αρκετοί κατασκευαστές έχουν στραφεί στις Φιλιππίνες, νοικιάζοντας γη σε ειδικές οικονομικές ζώνες – από τις οποίες πολλές προσφέρουν φορολογικά κίνητρα – για να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής των προϊόντων τους εκεί.

Οι Φιλιππίνες είχαν δασμό 0%, αλλά τώρα θα έψουν 17%», λέει ο Hideaki Anai, επικεφαλής της αλυσίδας εφοδιασμού της Arkray. «Σε σύγκριση με την Ιαπωνία, που πλέον έχει 25%, και την Ταϊβάν με 32%, το 17% είναι πολύ καλύτερο». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα