Site icon NewsIT

Οι Έλληνες της Ουκρανίας: Περισσότεροι από 100.000 από το Κίεβο μέχρι την Κριμαία

27.02.2014 | 13:14
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ουκρανία είναι γνωστοί και στενοί. Χιλιάδες οι Έλληνες που ζουν στη χώρα και παρακολουθούν με αγωνία της δραματικές εξελίξεις στη χώρα. Υπάρχουν 11 βουλευτές ελληνικής καταγωγής και 48 αμιγώς ελληνικά χωριά!

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που μένουν στην Ουκρανία έχουν ελληνική καταγωγή. Δεκάδες είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του Euronews. Μένει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα.

Στην Οδυσσό, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, μένουν περίπου 1000 άτομα ελληνικής καταγωγής σύμφωνα με την τελευταία απογραφή

“Έχουμε έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είμαστε σε επαφή μαζί τους, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή ελληνική παρουσία στην Βουλή ανεξαρτήτως ποιος είναι επικεφαλής. Επίσης, οι κυβερνήτες σε έξι μεγάλες περιφέρειες είναι ελληνικής καταγωγής.

Υπάρχουν επίσης για παράδειγμα Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και δεν ξέρουμε τώρα αν θα τους αλλάξουν. Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν”, είπε.

Στην Κριμαία

Στην γεωγραφική ευθύνη του γενικού προξενείου της Οδησσού ανήκει και η περιοχή της Κριμαίας, που έχει επίσης έντονο το ελληνικό στοιχείο. Εκεί υπάρχει επίτιμο προξενείο με έδρα την Γιάλτα. Από την Κριμαία προέρχονταν οι Έλληνες που το 1776 ίδρυσαν την Μαριούπολη, την πόλη στην οποία ακόμα και σήμερα διατηρείται ιδιαίτερα έντονο από οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία το ελληνικό στοιχείο.

Έλληνες υπάρχουν και στα δυτικά της χώρα, για παράδειγμα στην πόλη Λβιβ, που αποτέλεσε από τα επίκεντρα των επεισοδίων του τελευταίου διαστήματος. “Ξεπερνούν τους 2.000 αν δεν έχουν δηλωθεί στην απογραφή ως ελληνικής καταγωγής, αλλά είναι ορθόδοξοι, κρατάνε τις παραδόσεις. Δεν έχουμε κάποια διαφορά. Είμαστε σε επαφή και με αυτούς, τηλεφωνούμε, είναι καλά”, είπε η Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Πηγή: Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιανουκόβιτς προς Ρωσία: Προστατεύστε με! – “Έσπασε” τη… σιωπή του ο εξαφανισμένος πρόεδρος της Ουκρανίας – Φόβοι ρωσικής απόβασης στην Κριμαία

Ετοιμασίες πολέμου! Ρωσικά πολεμικά πλοία “έδεσαν” στην Κριμαία – Διαδηλωτές κατέλαβαν Βουλή και κυβερνείο – Ύψωσαν τη ρώσικη σημαία!

Γιατί η Κριμαία είναι τόσο σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία

Με 18.000€ το χρόνο, ο Γιανουκόβιτς έχτισε… παλάτια – Συνεργάτης του υπόσχεται “απαντήσεις”

Μυρίζει… μπαρούτι στην Κριμαία – Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή – Ακροδεξιό άρωμα στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας – Ζεσταίνει τα τανκ ο Πούτιν

Νεο θρίλερ – Στο Αγιον Όρος ο Γιανουκόβιτς; – Ενταση στην Κριμαία – Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο

Ο Πούτιν έθεσε σε… συναγερμό το στρατό της Ρωσίας

Μεσαίωνας! Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα από τον βασανισμό Ουκρανού διαδηλωτή που τον σταύρωσαν και του έκοψαν το αυτί

Ράσμουσεν: Στα χέρια του Ουκρανικού λαού το μέλλον της Ουκρανίας

Κρεμλίνο: Η CIA φυγάδευσε τον Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version