Site icon NewsIT

Οι επιθέσεις στην Κολωνία κάνουν… (δημοσκοπικό) καλό στη Μέρκελ

08.01.2016 | 15:44
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

Φόβος από τη μια αλλά και στήριξη της Μέρκελ και του κόμματός της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την άλλη. Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα όσα έγιναν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία είναι αποκαλυπτική.

Η δημοσκόπηση για το ARD καταγράφει τον αυξημένο φόβο των Γερμανών, ειδικά των γυναικών. Στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία και των στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, το 30% των Γερμανών ότι στο εξής θα αποφεύγει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 82% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάμερες και το 57% ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξημένο κατά επτά μονάδες, στο 68%, είναι το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν φόβο για τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία.

Σωστά, παρ’ όλα αυτά, θεωρεί το 75% των ερωτηθέντων τα μέτρα της κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ των θεσμών, η αστυνομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών, με το στρατό, την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και τα κόμματα να ακολουθούν.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των κομμάτων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το κόμμα της Μέρκελ δηλαδή, αυξάνει τις δυνάμεις της κατά δύο μονάδες και φθάνει στο 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 24%, οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%, όπως και η Αριστερά (Die Linke) στο 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 4%. Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) που ενισχύεται από την προσφυγική κρίση, σημειώνει απώλειες μίας μονάδας, αλλά βρίσκεται στο 9%.

Μεταξύ των Γερμανών πολιτικών, ο δημοφιλέστερος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και στην τρίτη θέση βρίσκεται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ιεραρχώντας τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, οι Γερμανοί προτάσσουν το προσφυγικό (73%) και ακολουθούν η εργασία (10%), η οικονομία (8%), η ειρήνη (6%) και η κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα (6%).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version