- Η Ε.Ε. υπόσχεται πιο ελαστικούς όρους και βοήθεια στην ανάπτυξη αλλά να τηρηθούν οι δεσμεύσεις - Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το Reuters για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ - Συνάντηση Πικραμμένου με Ολάντ και Μέρκελ - Εξήγησε στη Μέρκελ την κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα - Ευρωομόλογα: Αντίθετη η Μέρκελ στην κοινή γραμμή Ολάντ-Μόντι
Κρίσιμες είναι οι στιγμές για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όπου οι μάχες θα είναι πολλές και σκληρές με πολλά μέτωπα και την ελληνική πλευρά να ζητάει ουσιαστικά μία “ανάσα” έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις, προκειμένου η χώρα να μην δει την πόρτα της εξόδου.
Για την Ελλάδα, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση και οι ευρωπαίοι ηγέτες στο σχέδιο απόφασης θα αναφέρουν πως εξακολουθεί να υπάρχει η δέσμευση για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνης.
Στο προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου, αναφέρεται πως η Ευρώπη εκφράζει την επιθυμία της για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα, η οποία όμως θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή το μνημόνιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%. Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά. Τέλος, ο Π. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Ιδιαίτερες συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Α. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Με λίγες πιθανότητες να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν την ευρωζώνη ή που θα επιφέρουν ηρεμία στις αγορές και το ευρώ που κατακρημνίζονται, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα δοκιμαστεί ο γαλλογερμανικός άξονας τόσο στο επίπεδο για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά και το περιβόητο ευρωομόλογο.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ήδη τα δόντια της για τα ευρωομόλογα, λέγοντας πως δεν είναι μια λύση που συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Το Βερολίνο τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και «μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υπέρ της ανάκαμψης στην Ευρώπη, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.
Όμως «τίποτε δεν θα αποφασιστεί σήμερα, θα υπάρξει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων και στη συνέχεια μια απόφαση (θα ληφθεί) τον Ιούνιο» στη διάρκεια της επόμενης επίσημης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος που νωρίτερα είχε ζητήσει από τους Έλληνες να του έχουν εμπιστοσύνη, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των επικεφαλής των κρατών της ΕΕ.
«Είναι αμέσως τώρα που θα συμφέρει να δραστηριοποιηθούμε υπέρ της ανάπτυξης», τόνισε ο Ολάντ. Χωρίς ανάπτυξη, «δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων και θα υπάρξουν αμφιβολίες που θα βαρύνουν επί των αγορών», πρόσθεσε ο Ολάντ, επισημαίνοντας «πως τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα της συζήτησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σύμβουλος του νέου γάλλου προέδρου είχε προτείνει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει σύμβουλος του Ολάντ – “Πείτε στους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη” λέει ο Γάλλος πρόεδρος
Ολάντ: Πείτε στους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη
Alpha Bank: Η έξοδος από το Μνημόνιο δεν συνεπάγεται έξοδο από την κρίση!
Reuters:Εντολή σε κάθε χώρα της ΕΕ να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ